Tehnologia digitală „smart forest” îmbunătățește managementul și monitorizarea pădurilor

La COP26, guvernul brazilian a anunțat obiective pentru a opri defrișările – o problemă deosebit de importantă într-o țară care găzduiește aproape două treimi din suprafața acoperită de pădurea tropicală amazoniană. În acest context, este mai important ca niciodată pentru proprietarii și administratorii de active forestiere să ia decizii sustenabile, pe baza datelor în timp real.

Treevia, cu sediul în Sao Paulo, este o platformă tehnologică care utilizează învățarea automată (machine learning) pentru monitorizarea mediilor forestiere. Datele sunt colectate prin intermediul senzorilor IoT (Internet of Things) extrem de preciși încorporați în mediul forestier. Prin furnizarea de date exacte, automate și structurate, Treevia oferă cercetătorilor și companiilor din domeniu posibilitatea de a întreprinde acțiuni semnificative care să îmbunătățească atât productivitatea, cât și sustenabilitatea.

Treevia oferă în prezent două soluții. Prima se concentrează pe inventarul forestier – permițând înregistrarea rapidă și facilă a activelor, înregistrând în același timp informații relevante, cum ar fi datele despre sol, data plantării și materialul genetic în cazul reîmpăduririlor. Afișajele accesibile și intuitive permit utilizatorului să urmărească datele relevante, iar informațiile de la senzorii IoT sunt disponibile în timp real prin intermediul dispozitivelor mobile.

A doua soluție se adresează cercetătorilor care efectuează experimente forestiere. Permite accesul ușor la datele transmise de senzori care măsoară factori specifici, precum rata de creștere a pădurilor și condițiile meteorologice. Toate datele sunt accesibile online în format structurat – și pot fi exportate într-un document Excel.

Treevia a anunțat recent un nou parteneriat cu o companie care a dezvoltat o tehnologie avansată care asigură culegerea de date de la senzori prin satelit. Parteneriatul va oferi Treevia posibilitatea de a utiliza senzori de putere redusă pentru colectarea de date din locații îndepărtate în mod accesibil și eficient.

În prezent, Treevia monitorizează peste 100.000 de hectare de pădure, dar startup-ul are ambiții mari. Obiectivul său final este să monitorizeze 1 miliard de hectare – un sfert din suprafața pădurilor din lume – până în 2030.

Anul trecut, Organizația Națiunilor Unite a publicat primul său raport privind progresul față de cele șase obiective globale privind pădurile adoptate în 2017. Primul obiectiv global pentru păduri (Global Forest Goal 1) consacră importanța gestionării sustenabile a pădurilor, în timp ce al doilea obiectiv (Global Forest Goal 2) subliniază beneficiile economice, sociale și de mediu generate de păduri. Tehnologia Treevia ajută la ambele, facilitând aplicarea unor practici care sunt atât mai productive, cât și mai durabile. Raportul ONU subliniază importanța datelor pentru managementul pădurilor, susținând că „nevoia de date și statistici în timp real, de calitate și accesibile nu a fost niciodată mai urgentă„.

Sursa: https://treevia.com.br/

Din aceeași categorie