Instalate la barajul Sirindhorn de pe râul Lam Dom Noi, șapte seturi de panouri solare realizate din material ecologic – 145.000 de panouri individuale în total – vor pluti pe suprafața apei. Chiar dacă panourile acoperă o suprafață de dimensiunea a 70 de terenuri de fotbal, aceasta reprezintă totuși mai puțin de 1% din suprafața lacului de acumulare.
Autoritatea de producție a energiei electrice din Thailanda (EGAT) explică: „proiectul hibrid hidro-solar flotant de 45 de megawați va spori securitatea sistemului energetic al țării, va reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu aproximativ 47.000 de tone/an și va furniza energie curată pentru a ajuta la atenuarea încălzirii globale”.
Panourile solare vor fi amplasate sub un anumit unghi, astfel încât lumina soarelui să poată ajunge în apă fără a afecta mediul subacvatic.
Instalarea panourilor solare pe suprafețele de apă ajută, de asemenea, la reducerea căldurii, crescând eficiența panourilor cu 10-15% în comparație cu sistemele echivalente de pe uscat. Alt efect benefic este reducerea evaporării apei din lacul de acumulare cu aproximativ 460.000 de metri cubi pe an.
În timpul zilei, centrala va genera energie electrică solară, iar noaptea va furniza hidroenergie, utilizând puterea apei din lacul de acumulare. Se așteaptă ca ferma solară să genereze 45 de megawați de energie în rețeaua națională.
EGAT are planuri de multiplicare a proiectului pilot, dezvoltând alte 15 proiecte similare, pentru a ajunge la o capacitate totală de 2.725 de megawați, ceea ce ar însemna ca Thailanda să atingă obiectivul de emisii zero-net.
Costul total al proiectului Sirindhorn a fost de 34 de milioane de dolari (30 de milioane de euro).
Sursa: https://www.egat.co.th/