Timpul trece mai repede…

Cred că am avut cu toți  senzația că timpul, parcă, ”trece mai repede”. Sau cum spunea Marin Preda, ”timpul nu mai are răbdare cu noi”. Iată că savanții dau dreptate acestei supoziții ciudate. Timpul trece mai repede!

Mișcarea de rotație a Pământului este tot mai rapidă în ziua de astăzi față de ultimii 50 de ani, iar acum oamenii de știință se gândesc dacă să șteargă sau nu o secundă din timp pentru a explica schimbarea și pentru a readuce trecerea precisă a timpului înapoi cu rotația Pământului, potrivit Daily Mail. 

Deși adăugarea așa-numitei ”secunde de salt negativ” nu a mai fost făcută până acum, au fost adăugate 27 de ”secunde de salt” din anii 1970, pentru a menține timpul atomic în concordanță cu timpul solar. Acest lucru se întâmplă, însă, pentru că timp de zeci de ani, Pământul a avut nevoie de mai bine de 24 de ore pentru a finaliza o rotație. Anul trecut, însă, acest lucru s-a schimbat.

Din anii 1960, ceasurile atomice păstrează înregistrări precise ale lungimii zilei, astfel că experții au constatat că, în ultimii 50 de ani, Pământul a luat o fracțiune mai mică de 24 de ore, și anume 86.400 de secunde pentru a încheia o rotație.

La mijlocul anului 2020, însă, această tendință a fost inversată, iar zilele sunt acum mai scurte de 86.400 de secunde.

De asemenea, cea mai scurtă zi de când au început măsurătorile lungimii zilei a fost 19 iulie, care a avut 1,4602 milisecunde mai puțin decât în mod obișnuit. Înainte de această dată, cea mai scurtă zi a fost în 2005, dar acest record a fost spulberat în repetate rânduri în ultimul an.

Potrivit cercetătorilor, zilele trec acum cu 0,5 secunde mai repede decât în mod normal, iar această pierdere este detectabilă doar la nivel atomic.

Este cert că Pământul se rotește mai repede acum decât oricând în ultimii 50 de ani. Este foarte posibil să fie necesară o secundă de salt negativă dacă rata de rotație a Pământului crește în continuare, însă este prea devreme pentru a spune dacă se va întâmpla acest lucru”, a explicat Peter Whibberley, cercetător principal al Laboratorului Național de Fizică din Marea Britanie.

Din aceeași categorie

Leave a Comment