Ţinutul Zimbrului Neamț – locul 1 mondial în „Top 100 Sustainable Destinations”, Berlin 2022

Ținutul Zimbrului, sau altfel spus Bison Land, s-a clasat pe locul 1 în topul „destinaţiilor verzi” din lume, premiul fiind acordat la Târgul Internaţional de la Berlin.

Ţinutul Zimbrului Neamţ a fost din nou nominalizat într-un clasament mondial al celor mai importante destinații ecoturistice din lume, Top 100 Sustainable Destinations, iar acum patru zile, la decernarea premiilor, care a avut loc în cadrul Târgului Internațional de Turism de la Berlin (ITB), s-a aflat că este pe locul 1. Au fost 17 destinaţii premiate în cadrul a şapte categorii, între ele fiind premiul ITB, producători, relansarea turismului, mediu şi climă, natură şi ecoturism, comunităţi şi cultură, votul publicului. Ţinutul Zimbrului a obţinut distincţia la „votul publicului“ şi este singura destinaţie de ecoturism din România inclusă încă din anul 2017 în topul celor mai sustenabile destinaţii la nivel mondial, sufragiul online având loc în perioada 4 ianuarie – 9 februarie 2022.

Faptul că ne-am clasat pe locul I la categoria votul publicului ne onorează, ne confirmă că suntem pe drumul cel bun în ceea ce priveşte dezvoltarea şi promovarea destinaţiei de ecoturism Ţinutul Zimbrului şi ne oferă energie să continuăm acest proces, deloc uşor. Mulţumim mult pentru sprijinul acordat şi vă aşteptăm în Ţinutul Zimbrului să trăim legenda împreună“, a declarat Viorela Chiper, manager Destinaţia de ecoturism Ţinutul Zimbrului.

Pe pagina de Facebook a asociaţiei, reprezentanţii acesteia au dezvăluit că locul obţinut este o recunoaştere a faptului că se fac lucruri frumoase, cu impact şi de folos. Iar cei care vor să vadă locuri minunate sunt aşteptaţi să viziteze arealul, să cumpere produse tradiţionale de la oamenii locului, să străbată dealurile, văile şi să vină cu idei sau sugestii ce pot fi puse în aplicare, pentru a îmbunătăţi experienţa oaspeţilor sau nivelul de trai al comunităţilor. La competiţia din acest an au participat areale din Americi, Africa, Oceania şi Asia, iar din Europa zone din Croaţia, Germania, Malta, Portugalia, Spania sau Suedia. Anul trecut, graţie voturilor online, Bison Land s-a clasat pe locul II în lume, pe prima poziţie fiind o destinaţie din Turcia, iar pe locul III, una din Chile.

Mărcile Ţinutul Zimbrului şi Bison Land sunt înregistrate la OSIM

Global Top 100 este o iniţiativă a Green Destinations, o organizaţie non-profit pentru turismul durabil şi a altor lideri importanţi din domeniu. Scopul concursului este de a evidenţia poveştile de succes în managementul destinaţiilor, oferind participanţilor ocazia de a face schimb de bune practici. Ţinutul din Neamţ a fost înclus în acest clasament internaţinal după evaluări în care s-a ţinut cont de criterii ce au vizat protejarea naturii, peisaje, decor, conservarea moştenirii culturale, locuitori implicaţi în turism, promovarea produselor locale, dezvoltarea durabilă, eficienţa şi transparenţa bunelor practici.

Destinaţia ecoturistică Ţinutul Zimbrului se suprapune peste Parcul Natural Vânători Neamţ, oraşul Târgu Neamţ, comunele Agapia, Bălţăteşti, Crăcăoani şi Vânători Neamţ. Pentru dezvoltarea zonei s-au asociat mai multe asociaţii, dar şi parteneri locali (pensiuni, producători locali, meşteri populari, şcoli şi organizaţii, etc), obiectivul fiind dezvoltarea sustenabilă a microregiunii.  

„Povestea“ zonei a început în 2005, când Administraţia Parcului Natural Vânători Neamţ a înregistrat la OSIM mărcile Ţinutul Zimbrului şi Bison Land, prezentând pentru prima dată conceptul dezvoltăriidurabile a microregiunii. Apoi, în 2009, destinaţia a primit certificare europeană, prin includerea în reţeaua EDEN (European Destinations of Excellence), în 2016 ţinutul Zimbrului a devenit a patra destinaţie ecoturistică a României, iar în prezent recunoaşterea este una mondială. Ca exemplu de bune practici este proiectul unic de reintroducere a zimbrilor în mediul natural, unul care a început în 2012, acum prin codrii Neamţului hălăduind peste 50 de exemplare ale legendarului mamifer.

Mai pot fi amintite dezvoltarea infrastructurii turistice, experienţele ce pot fi trăite în destinaţie, informarea şi implicarea comunităţilor în procesul de dezvoltare şi promovare a destinaţiei de ecoturism. În ceea ce priveşte nominalizările la Top 100 Destinaţii Sustenabile, ele sunt evaluate de experţi internaţionali în turism şi dezvoltare durabilă, reprezentanţi ai Green Destinations, Quality Coast,Travel Mole, Vision on Sustainable Tourism, Travelife, ITB Berlin, Asian Ecotourism Network, Ecotourism Australia, etc.

Sursa: https://turismistoric.ro/tinutul-zimbrului-uriasa-recunoastere-la-berlin-locul-1-mondial-in-top-100-sustainable-destinations/?fbclid=IwAR2Uj9EC46ipL98DS4akU_j0xHQ9rqhIYxAmbYs-S87pSX17Rx8RMhGIQUo

Din aceeași categorie