Tracegrow – transformarea bateriilor uzate în îngrășământ ecologic

Un proces brevetat reciclează nutrienții din bateriile uzate într-un îngrășământ organic care îmbunătățește randamentul culturilor

În esență, esența economiei circulare este transformarea produselor uzate în altceva. Dar când vine vorba de baterii, acest lucru este incredibil de dificil. Bateriile alcaline uzate reprezintă aproximativ 20% din materialele de uz casnic periculoase din depozitele de deșeuri. Când aceste baterii ajung la groapa de gunoi, carcasa poate fi zdrobită sau degradată. Acest lucru face ca mercurul și alte substanțe toxice să se scurgă în mediu. Acum, startup-ul Tracegrow Oy a dezvoltat o modalitate de a transforma acele baterii uzate într-un nou produs: îngrășământ agricol.

Procesul Tracegrow se bazează pe separarea micronutrienților din baterii și utilizarea acestora în producția de îngrășăminte. De exemplu, zincul, sulful și manganul extrase din baterii pot fi folosite direct ca îngrășământ foliar cu micronutrienți (îngrășământ aplicat direct pe frunzele unei plante). Dar aceste substanțe pot fi folosite și ca ingrediente pentru alte tipuri de îngrășăminte.

Tehnologia scalabilă globală Tracegrow transformă fluxurile de deșeuri industriale și bateriile reciclate în produse valoroase de economie circulară, cu o amprentă redusă de carbon. Tehnologia Tracegrow poate fi extinsă pentru obținerea de produse reciclate și materii prime pentru utilizarea în agricultură și industrie. Tracegrow a primit numeroase premii, inclusiv apreciatul premiu Circwaste al Institutului finlandez de mediu.

DESCRIEREA PROCESULUI

Prima unitate de producție a Tracegrows din Finlanda are capacitatea de a procesa până la 5 milioane de litri anual, cu emisii foarte scăzute. Randamentul de 90% este aproape dublu în comparație cu metodele tradiționale de eliminare a bateriilor care au un randament de doar 50%.
Procesul tehnologic cu emisii reduse are multiple beneficii:
– nu generează apă uzată, deoarece procesul utilizează un sistem de apă de proces în circuit închis,
– nu generează gaze de ardere – procesul nu necesită coșuri de fum industriale,
– consum minim de energie, deoarece procesul funcționează la temperatura camerei

REZULTATE OBȚINUTE

GRÂU

PORUMB

ORZ

SFECLĂ DE ZAHĂR

CARTOFI

TOMATE

Îngrășămintele Tracegrow sunt aprobate pentru utilizare în agricultura ecologică și s-a dovedit că reduc emisiile de carbon și sporesc productivitatea culturilor în comparație cu metodele tradiționale. Compania a accesat recent noi fonduri de investiții de la Nordic Foodtech VC, un fond dedicat investițiilor în companii aflate în stadiu incipient care urmăresc „reînnoirea radicală” a sistemului alimentar global. Investiția recentă ridică finanțarea totală a Tracegrow la valoarea totală de 2,5 milioane de euro.

Pe măsură ce schimbările climatice amenință culturile agricole din întreaga lume, se intensifică cursa pentru dezvoltarea de noi îngrășăminte care pot crește productivitatea culturilor fără a dăuna mediului.

Compania Nordic Foodtech pare să fie deosebit de impresionată de potențialul sistemului Tracegrow de reutilizare a resurselor neregenerabile. De fapt, sistemele circulare precum Tracegrow vor deveni din ce în ce mai importante atât în sectorul energetic emergent, cât și în sectorul alimentar. Aprovizionarea cu alimente, în special, se confruntă cu o serie de provocări, de la o populație globală în creștere și probleme ale lanțului de aprovizionare până la impactul schimbărilor climatice asupra culturilor. Soluția Tracegrow ar putea ajuta agricultura, reducând în același timp cantitatea de deșeuri din energie, deci rezolvând două probleme cu o singură soluție.

Sursa: tracegrow.com

Din aceeași categorie