Turism durabil prin valorificarea datelor satelitare și statistice

O nouă platformă combină datele satelitare și statistice („Big Data”) pentru a oferi utilizatorilor informații despre indicatorii de mediu, sociali și economici pentru destinații populare

Când vorbim despre turism durabil, adesea ne gândim în primul rând la problemele de mediu. Dar turismul durabil înseamnă mult mai mult decât atât. Acesta reunește toate aspectele dezvoltării durabile, inclusiv problemele sociale și economice. Potrivit companiei Murmuration, este vorba despre menținerea unui „spirit local care prețuiește caracteristicile geografice ale unei destinații prin biodiversitatea, bogăția sa culturală, tradițiile și bunăstarea locuitorilor săi”.

Cu sediul în Franța, Murmuration se concentrează pe turismul durabil și a anunțat recent lansarea Flockeo, o platformă comunitară care permite turiștilor să aleagă destinații durabile.

Platforma Flockeo este inspirată de sistemul de indicatori ETIS al Comisiei Europene, care evaluează sustenabilitatea destinațiilor turistice. Prin combinarea datelor satelitare și statistice, Flockeo oferă utilizatorilor informații despre indicatorii de mediu, sociali și economici. Aceste date pot fi folosite pentru a evalua sustenabilitatea unei destinații și pentru a lua decizii informate cu privire la destinațiile turistice. Prezentând aceste informații, Murmuration își propune să lucreze la construirea unui viitor mai durabil pentru turism.

Poate cel mai important, datele satelitare pot fi folosite pentru monitorizarea în timp a progresului și pentru verificarea efectului practicilor de turism durabil. Fără aceste informații esențiale, ar fi mult mai dificil să se analizeze turismul durabil la scară globală. Datorită datelor satelitare, Flockeo este capabil să ofere o imagine clară a provocărilor și oportunităților din anumite zone.

Pe lângă furnizarea de date despre destinațiile durabile, Flockeo oferă și o hartă interactivă pentru utilizatorii care doresc să afle mai multe despre destinațiile care îi interesează. Harta oferă o mulțime de informații despre fiecare regiune, inclusiv potențialul ecosistemic și riscurile legate de apă și urbanizare. Harta este, de asemenea, codificată prin intermediul culorilor, astfel încât utilizatorii să poată evalua rapid impactul activităților umane asupra fiecărei regiuni.

Pentru un profesionist în turism, durabilitate înseamnă colaborarea cu comunitățile locale pentru a crea oportunități, cu efecte favorabile atât pentru planetă, cât și pentru oameni. Este vorba despre a fi conștienți de impactul negativ al turismului asupra mediului și asupra comunităților locale și despre a face tot ce se poate pentru a minimiza acest impact. Turismul durabil nu este doar o responsabilitate etică, este și o afacere profitabilă. Prin definiție, turismul durabil este prietenos cu mediul, dar are și potențialul de a fi viabil din punct de vedere economic și responsabil din punct de vedere social. Astfel, turismul durabil asigură protejarea resurselor naturale, sprijinirea economiilor locale, crearea de locuri de muncă și îmbunătățirea calității vieții pentru toți cei implicați.

Surse:
https://murmuration-sas.com/en/homepage
https://flockeo.com/en/

Din aceeași categorie