Oricât de mult ai bătut țara în lung și în lat, mai există locuri deosebite în țară pe care poate nu le-ai văzut și de a căror frumusețe merită să te bucuri măcar o dată. Sunt locuri spectaculoase a căror priveliște te va lăsa fără suflare, în care te vei simți ca într-un basm și în care vei reuși să iți încarci bateriile. Pe lângă faptul că sute de turiști străini vizitează anual aceste obiective turistice din România, câteva dintre ele au fost extrem de lăudate în presa internațională de specialitate.
1. Cetatea Alba Iulia
În inima unuia dintre cele mai frumoase orașe din România se află Cetatea Bastionara Alba Carolina, care păstrează mărturiile istorice și culturale ale evenimentelor ce au condus la formarea poporului roman. După restaurare, cetatea a devenit un punct de atracție turistic și un simbol al orașului, fiind vizitată de sute de mii de turiști anual. Poți vizita Sala Unirii, celula în care a stat Horea înainte să fie executat, iar prin frumoasele șanțuri ale cetății te poți plimba cu bicicleta sau cu tricicleta electrică.
2. Castelul Peleș
Frumusețea Castelului Peleș este cunoscută dincolo de granițele României, fiind considerat unul dintre cele mai frumoase castele din Europa. A fost construit la dorința regelui Carol I între anii 1866-1914 și era reședința de vară a regilor României. Castelul Peleș are caracter de unicat atât prin valoarea sa istorică, cât și prin cea artistică și rămâne unul dintre cele mai importante monumente din Europa.
3. Pădurea Hoia Baciu
Cel mai misterios loc din România și locul unde au fost investigate și analizate o serie de fenomene inexplicabile. Pădurea Hoia Baciu atrage anual mulți curioși și turiști care străbat această poartă între lumi, în speranța surprinderii unei fărâme de paranormal. Dincolo de aceste legende și povești, pădurea este cu adevărat spectaculoasă, iar copacii sunt renumiți pentru forma lor neobișnuită.
4. Salina Turda
Considerat unul dintre cele mai tari locuri subterane din lume într-un top Business Insider, Salina Turda se numără printre cele mai vizitate obiective turistice din România. Aceasta este înscrisă pe lista monumentelor istorice din județul Cluj, iar îmbinarea armonioasă între mediul natural și sărat al minei cu elementele de design minimaliste și modern creează o atmosferă unică.
5. Peștera Meziad
Printre cele mai spectaculoase atracții turistice din România se numără și Peștera Meziad, care pare o catedrală gotică subterană realizată și finisată de acțiunea apei, o adevarată capodoperă a naturii. Peștera este arie protejată și un monument ala naturii unic în România. Unicitatea sa este dată de dimensiunile impresionante ale portalului, precum și ale interiorului. Aceasta se află într-un cadru natural deosebit de frumos, aproape de munții Pădurea Craiului pe valea Meziadului, în apropiere de localitățile Meziad și Roșia. Există 2 căi principale de acces la peșteră: Drumul European E79 Oradea – Beiuș și Drumul European E60 Oradea – Cluj–Napoca.
6. Biserica Stavropoleos
Un loc deosebit află în mijlocul centrului vechi din București, un loc pe lângă care am trecut de foarte multe ori fără să îmi dau seama ce minunăție ascunde și în interior. Biserica, împreună cu alte clădiri care au format o mănăstire, a fost construită în anul 1724 de către un călugăr grec, în curtea hanului său. Biserica are o curte interioară superbă și oferă detalii extraordinare precum coloanele din piatră cu influențe maure, bogat ornamentate, care sprijină arcadele cu motive orientale, fiind amenajată de arhitectul Ion Mincu la începutul secolului XX.
7. Castelul Corvinilor
Printre cele mai fotografiate obiective turistice din România, castelul Corvinilor este un monument arhitectural ce datează din secolul al XVI-lea și este reprezentativ pentru arta feudală gotică din Europa. Printre legendele castelului, de menționat ar fi Legenda Fântânii și Groapa Urșilor. Fântâna se zice că a fost săpată de trei prizonieri turci, cărora Iancu de Hunedoara le-a promis că-i va elibera dacă vor găsi apă. După 15 ani de săpat, aceștia ajung la adâncimea de 28m, unde dau de apă. Între timp Iancu moare, iar soția sa Elisabeta decide uciderea lor. Ultima dorință a acestora a fost să înscrie pe cheile fântânii: Apă ai, inimă n-ai.
8. Biserica Neagră
Biserica Neagră din Brașov este cel mai mare lăcaș de cult în stil gotic din sud-estul Europei și unul dintre simbolurile orașului. Numele acesteia provine de la incendiul din 1689, în timpul invaziei otomane, atunci acoperișul a fost complet distrus, iar zidurile au fost înnegrite de la fum și flăcări. Aici se află cea mai mare orgă mecanică din România, al cărei sunet excepțional atrage în fiecare an organiști de prestigiu din țară și din străinătate.
9. Laguna albastră
O bijuterie a naturii aflată în inima Transilvaniei și una dintre cele mai frumoase atracții turistice din România. Laguna se află la numai 30 de kilometri de municipiul Cluj-Napoca, departe de agitația orașului. Un loc cu totul aparte, nemaiîntâlnit niciunde în România, iar spectaculozitatea sa este dată de culoarea de un albastru precum cerul. Frumusețea locului este sporită de nisipul alb și de prezența unei păduri de gorun, situată în apropiere.
10. Delta Dunării
Un loc de o frumusețe deosebită și al treilea ca mărime din lume. Situată la gura de vărsare a Dunării în Marea Neagră, Delta Dunării este locul în care te poți conecta cu natura, poți observa pasările în mediul lor natural (delta este casă pentru milioane de pasări migratoare) și te poți deconecta de la toate lucrurile care te stresează.
11. Castelul Bran
Legendarul Castel Bran nu mai are nevoie de nicio prezentare. Locul unde a luat naștere mitul celebrului vampir este un loc de atracție pentru mii de turiști din toate colțurile lumii, care vin anual să îl caute pe Dracula și este considerat unul dintre cele mai misterioase locuri de pe planetă. Atât castelul, cât și împrejurimile spectaculoase merită vizitate măcar o dată în viață. Castelul Bran se situează la aproximativ 30 de kilometri de orașul Brașov, pe șoseaua ce iese prin vechiul cartier Bartolomeu și care leagă Brașovul de Câmpulung Muscel.
12. Cetatea Râșnov
Printre atracțiile turistice pe care merită să le vizitezi măcar o dată se numără și cetatea medievală Râșnov. Te poți plimba pe străduțele înguste din cetate, să te întorci în trecut, să iți imaginezi că faci parte dintre locuitorii unei vechi așezări și că ai pășit printr-un portal magic care te-a dus într-un loc de basm, din vremuri de mult apuse.
13. Castelul Cantacuzino
O bijuterie arhitecturală aflată la poalele muntelui Zamora, cu o istorie frumoasă și un loc în care poți face poze superbe. Castelul Cantacuzino a fost ridicat de Gheorghe Grigore Cantacuzino, poreclit “Nababul”, datorită averii fabuloase, fiind unul dintre cei mai bogați oameni ai timpului său, ales de două ori primar al Bucureștiului și de două ori prim-ministru al României.
14. Cascada Bigar
Una dintre cele mai impresionante cascade din România și nu numai, fiind nominalizată în 2013 de către presa internațională de specialitate drept cea mai frumoasă cascadă unică din lume. Cascada Bigar se află în județul Caraș-Severin, între localitățile Anina și Bozovici, în Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița. Este formată de apele cristaline ale izbucului Bigar, un afluent al Minișului.
15. Castelul de Lut, Valea Zânelor
Aflat într-un cadru de basm cum însuși numele sugerează, Castelul de Lut a fost creat din mâinile unei familii care și-a vândut toate economiile plus casa din București pentru ca acesta să fie parte din realitate. Aflat la poalele Munților Făgăraș, castelul a fost construit exclusiv din materiale naturale, iar acoperișul este inspirat de culmile munților.
Sursa: kudika.ro