Un nou tip de podea boltită din beton reduce necesarul de materiale și emisiile de carbon

Potrivit Programului Națiunilor Unite pentru Mediu, emisiile din industria construcțiilor au reprezentat 30% din emisiile globale în 2019 – producția de ciment reprezentând o mare parte din aceasta. O echipă interdisciplinară de la universitățile din Bath, Cambridge și Dundee a dezvoltat o nouă abordare de proiectare care ar putea reduce semnificativ impactul industriei construcțiilor asupra mediului.

Proiectul echipei, numit Automating Concrete Construction (ACORN), adoptă o abordare inovatoare. În loc să dezvolte un înlocuitor al betonului, ei folosesc analiza structurală pentru a proiecta podele care folosesc doar un sfert din cantitatea de ciment necesară. Betonul este rezistent la compresiune, dar nu și la tensiunile mecanice de încovoiere, ceea ce conduce la necesitatea prevederii unei armături din oțel.

ACORN plasează betonul acolo unde va avea cel mai mare efect asupra compresiei. Rezultatul este o podea subțire, curbată, realizată folosind o matriță adaptabilă automată și un sistem robotizat de pulverizare a betonului. Acest lucru este combinat cu un software personalizat care optimizează designul podelelor și controlează producția. Pe măsură ce oamenii traversează, forța curge pe structura curbată, comprimând betonul, care poate suporta sarcina fără armătură.

Echipa ACORN a proiectat, de asemenea, îmbinări reversibile, pentru a permite pardoselilor să fie dezasamblate și reutilizate în altă parte la sfârșitul duratei de viață a clădirii – promovând o economie circulară pentru industria construcțiilor. Potrivit ACORN, această abordare poate livra plăci cu mai puțin de 40% din carbonul încorporat al plăcilor plate tradiționale, „cercetările viitoare probabil vor conduce la și mai multe economii pe măsură ce procesele sunt optimizate”.

Cimentul este al doilea cel mai utilizat material de construcție din lume, după apă, iar producția sa contribuie cu aproximativ 8% din emisiile globale de CO2. Așadar, una dintre cele mai simple modalități prin care industria construcțiilor poate economisi carbon este să folosească mai puțin ciment. Proiectul ACORN asigură acest lucru. Odată ce sistemul va fi extins, ar putea oferi, de asemenea, reduceri semnificative de costuri și pentru industria construcțiilor. Construcția podelei demonstrative de 4,5 metri pătrați a durat o săptămână, dar, odată ce se vor construi instalații de producție specializate, producția ar trebui să se accelereze considerabil.

Sursa: https://automated.construction/

Din aceeași categorie