Un startup australian dezvoltă o tehnologie bazată pe enzime care pot descompune plasticul

În prezent, omenirea folosește mai mult plastic decât oricând. Deși este adevărat că folosim plastic doar de câteva decenii, daunele provocate mediului sunt semnificative și de amploare. Poluarea cu plastic este o problemă globală, în oceanele lumii ajung aproximativ 8 milioane de tone de plastic în fiecare an. Dacă tendința actuală va continua, cercetările arată că până în 2040 vor exista de patru ori mai multe deșeuri din plastic. În prezent, doar 13% din plastic este reciclat. Aceasta înseamnă o creștere estimată la 2,8 gigatone a emisiilor de dioxid de carbon în fiecare an, din cauza incinerării sau depozitării deșeurilor din material plastic. Această poluare nu este o problemă doar pentru fauna sălbatică, ci reprezintă, de asemenea, o amenințare serioasă pentru sănătatea umană.

Ce-ar fi dacă ar exista o modalitate de a ajuta la eliminarea crizei globale a plasticului fără a fi nevoie să renunțăm în mod semnificativ la niciuna dintre facilitățile cu care ne-am obișnuit în viața de zi cu zi? Tehnologia bazată pe enzime care pot descompune plasticul, dezvoltată de startup-ul australian Samsara Eco, poate fi exact soluția de care avem nevoie. Această tehnologie inovatoare poate asigura descompunerea materialelor plastice de unică folosință în molecule organice inofensive care pot fi ușor reciclate sau compostate.

Această soluție circulară asigură o modalitate de a recicla plasticul în mod sustenabil, transformându-l în materie primă sau reciclându-l în bunuri mai valoroase. Enzimele – substanțe organice care catalizează bio-reacțiile – sunt cheia tehnologiei. Enzimele descompun moleculele de polimeri din plastic în părțile lor constitutive – cunoscute sub numele de monomeri.

Samsara a dezvoltat un proces pentru reciclarea materialelor plastice de unică folosință la temperatura camerei

Procesul Samsara este neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon și are loc la temperatura camerei. Acesta este un beneficiu semnificativ în comparație cu alte procese avansate de reciclare a plasticului, care necesită cantități mari de căldură. Prin urmare, această metodă de reciclare este mai sustenabilă, estimându-se că va economisi 3 tone de emisii de carbon pentru fiecare tonă de plastic reciclată prin acest procedeu.

Fondatorul și CEO-ul Samsara Eco, Paul Riley, spune că tehnologia asigură că plasticul nu mai trebuie să fie fabricat din combustibili fosili sau din plante și că nu va ajunge la gropile de gunoi sau în oceane. El explică: „Motivația din spatele acestei inovații vine din preocupările noastre cu privire la mediu, în special legate de emisiile de carbon și deșeurile din plastic, combinate cu dragostea noastră pentru ingineria enzimatică – a fi capabili să proiectăm proteine pentru a face lucruri noi și utile”.

Fondat în 2021, startup-ul are o echipă de 13 formată din oameni de știință, ingineri și cercetători de la Universitatea Națională Australiană din Canberra. Viziunea pe termen lung a startup-ului este de a-și extinde capacitățile tehnologice pentru a reutiliza la infinit alte produse din plastic derivate din petrol, cum ar fi fibrele textile din poliester și nailon.

Cel mai mare retailer din Australia, Woolworths Group, adoptă o nouă abordare în privința ambalajelor din plastic

Spre deosebire de metodele tradiționale de reciclare, care utilizează, în general, metode fizice de mărunțire și topire a materialelor plastice pentru a fi reutilizate, enzimele Samsara descompun chimic plasticul și pot decolora plasticul colorat, astfel încât să poată fi folosit în orice produs.

Retailer-ul Woolworths Group ajută Samsara să dea viață potențialului reciclării infinite, implicându-se în testarea noii tehnologii pentru ambalajele proprii și angajându-se să utilizeze primele 5.000 de tone de plastic reciclate prin procedeul Samsara pentru ambalajele propriilor produse, evitând producerea unor noi ambalaje din plastic și asigurând reciclarea unei cantități de material plastic echivalentă cu greutatea a aproape nouă avioane Airbus A380.

Începând cu ambalaje mici, precum cele folosite pentru comercializarea minitomatelor marcă proprie, Woolworths Group va colabora cu Samsara pentru a duce tehnologia din laborator în supermarketurile sale, primul ambalaj Samsara fiind așteptat să ajungă pe rafturile Woolworths în următorii doi ani.

Brand Banducci – CEO-ul Woolworths, stânga, și Paul Riley – CEO-ul Samsara
Foto: Dallas Kilponen/Woolworths

CEO-ul Woolworths Group, Brad Banducci, a declarat: „Știm că plasticul și reciclarea sunt unele dintre principalele preocupări de mediu ale clienților noștri. Dorim să contribuim la construirea unui viitor în care plasticul pe care îl pun în coșul lor de cumpărături să fie tratat ca o resursă, care poate fi folosită iar și iar. De aceea ne-am asociat cu oameni de știință australieni de top pentru a crea un viitor mai bun, colaborând cu Samsara pentru a transforma plasticul folosit în plastic nou, ca să nu fie nevoie să producem mai mult. Vrem să fim parte a soluției și să folosim inovația australiană pentru a face produsele noastre mai bune pentru planetă. De asemenea, vom îndruma alți comercianți cu amănuntul și mărcile noastre de furnizori să facă același lucru. Vom continua să ne străduim să reducem ambalajele din plastic, dar acolo unde nu le putem elimina complet, putem folosi tehnologia Samsara pentru a face produse din plastic neutre – 100% reciclate și 100% reciclabile”.

CEO-ul Samsara, Paul Riley, a declarat: „Tehnologia Samsara are o importanță majoră, deoarece acum suntem capabili să facem plastic reciclabil la infinit. Acest lucru înseamnă că nu va mai trebui niciodată să creăm plastic nou de la zero folosind combustibili fosili și că putem colecta plasticul din oceane și din depozitele de deșeuri pentru a-i oferi o nouă viață în produse noi. Suntem încântați să combinăm știința australiană și cel mai mare retailer din Australia, Woolworths, pentru a crea ambalaje mai ecologice pentru supermarketurile din întreaga țară și pentru a crea o sistem circular pentru materialele plastice”.

Ministrul adjunct pentru reducerea deșeurilor, Trevor Evans, a declarat: „Această inițiativă interesantă va ajuta Australia să devină o economie cu adevărat circulară, în care produsele și ambalajele care nu mai sunt utile sau necesare pentru scopul lor inițial sunt fie reutilizate, fie refabricate sau reciclate pentru utilizarea într-un alt produs sau proces. O astfel de inovație poate juca un rol important în a ajuta industria australiană să atingă ținta națională de a avea 50% conținut reciclat în ambalaje până în 2025. Sper că inovația Samsara va conduce la creșterea cererii și a piețelor finale pentru materialele reciclabile colectate în Australia, pe măsură ce trecem la tratarea deșeurilor noastre ca resursă. Felicit Woolworths pentru că a contribuit la implementarea acestei inițiative sustenabile pe piața australiană”.

Enzimele Samsara sunt utilizate în prezent la scară mică în laboratorul Universității Naționale Australiene din Canberra, planificându-se înființarea primei fabrici de reciclare la scară comercială în următorii doi ani. Se așteaptă ca fabrica să angajeze aproximativ 50 de oameni și să livreze primele 5.000 de tone de material reciclat pentru ambalajele Woolworths.

Surse:
https://samsaraeco.com

https://www.samsaraeco.com/news/australian-enviro-tech-startup-samsara-launches-to-create-infinite-recycling-and-end-plastic-pollution
https://www.samsaraeco.com/news/woolworths-group-plots-path-to-no-new-plastic-with-australian-innovators

Din aceeași categorie