Un startup înființat de o kenyană reciclează materiale plastice în pavele mai rezistente decât betonul

Nzambi Matee – o tânără antreprenor și inventator în vârstă de 29 de ani, din Nairobi – este fondatoarea unui startup care reciclează deșeurile de plastic în cărămizi mai rezistente decât betonul. Denumită Gjenge Makers ltd, compania ei a fost înființată ca urmare a dezvoltării unui prototip de mașină care transformă deșeurile din material plastic în plăci de pavaj. În fiecare zi, fabrica produce 1.500 de pavele din plastic, apreciate nu doar pentru calitate, ci și pentru prețul redus.

Este absurd că avem încă această problemă de a asigura o locuință decentă – o nevoie umană de bază ” , a spus Matee. „Plasticul este un material care este greșit folosit și neînțeles. Potențialul este enorm, dar după finalizarea ciclului său de viață poate deveni dezastruos ”.

Înainte de fondarea companiei Gjenge Makers ltd, Nzambi Matee s-a specializat în știința materialelor și a lucrat ca inginer în industria petrolieră din Kenya. În 2017 a renunțat la slujbă pentru a începe să producă și să testeze pavele, o combinație de plastic și nisip. Materialul rezidual este preluat gratuit de la fabricile de ambalaje sau îl cumpără de la alți reciclatori. Prin experimentare, a înțeles ce materiale plastice se leagă mai bine și apoi a creat mașinile care îi permit să treacă la producția de serie.

Trebuie să regândim modul în care producem produse industriale și cum să le tratăm la sfârșitul ciclului lor de viață ” , a spus Soraya Smaoun, specializată în tehnici de producție industrială împreună cu UNEP. „Inovația promovată de Nzambi Matee în sectorul construcțiilor evidențiază oportunitățile economice și de mediu atunci când se trece de la o economie liniară, unde produsele, odată utilizate, sunt aruncate, la una circulară, în care produsele și materialele continuă să fie prezente în sistem cât mai mult timp posibil „.

Până acum, Gjenge Makers ltd. a reușit să recicleze mai mult de 20 de tone de deșeuri din plastic în pavele produse în culori diferite, inclusiv roșu, albastru, maro și verde. Nu numai că sunt incredibil de rezistente – au trecut testele de rezistență pentru dublul pragului de greutate al pavelelor din beton – dar startup-ul a generat și 112 locuri de muncă pentru colectorii de deșeuri, femei și grupuri de tineri.

Sursa: designboom.com

Din aceeași categorie

Leave a Comment