Un tractor autonom face agricultura mai eficientă

La ediția din ianuarie 2022 a Consumer Electronics Show (CES 2022), producătorul de mașini agricole John Deere a prezentat un nou tractor, care nu numai că este complet autonom, ci este și gata pentru producția la scară largă. Scopul declarat al noului tractor Deere este nimic mai puțin decât „hrănirea lumii”. Potrivit companiei, tractorul autonom va permite fermierilor să hrănească populația globală în creștere utilizând mai puțin teren, forță de muncă mai puțin calificată și indiferent de variațiile condițiilor meteorologice și ale solului.

Noul tractor combină modelul Deere 8R existent și plugul TruSet, fiind dotat cu sistem de ghidare GPS și alte tehnologii avansate. De asemenea, tractorul autonom este echipat cu șase perechi de camere stereo și un sistem digital pentru monitorizare la 360 de grade, calcul precis al distanțelor și detectarea obstacolelor. Tractorul își verifică permanent poziția, menținându-se în zona de operare desemnată.

Pentru a opera mașina utilizând un dispozitiv mobil, fermierii pot folosi aplicația JohnDeere Operations Center Mobile, fiind capabili să monitorizeze utilajul în timp ce îndeplinesc alte sarcini. Comenzile mobile oferă, de asemenea, posibilitatea de înregistrare a unor videoclipuri live, imagini, date și valori și permit unui fermier să ajusteze viteza și adâncimea de lucru. În acest mod, fermierii pot ajusta în orice moment performanța mașinii.

John Deere susține că tractorul său autonom 8R poate pregăti peste 130 de hectare de sol în 24 de ore, îmbunătățind considerabil productivitatea. Potrivit companiei, „în funcție de cultura pe care o cultivă un fermier, pot fi necesare 7-15 treceri pentru a se obține o recoltă sănătoasă și abundentă. Utilizând tractorul autonom 8R, fermierii devin de două ori mai productivi, deoarece pot face două lucrări în același timp, concentrându-și atenția asupra lucrărilor mai critice, mai sensibile la timp”.

Noul tractor autonom ar putea duce la beneficii în privința sustenabilității. Promite să elibereze timpul fermierilor, eliminând nevoia de a petrece multe ore într-o cabină de tractor. Aceasta le oferă mai mult timp și spațiu pentru a aborda probleme mai spinoase, cum ar fi dezvoltarea unor practici mai durabile. În plus, în timp ce își desfășoară activitatea, tractorul poate colecta o multitudine de date precum starea solului și a plantelor, stadiul culturilor și altele asemănătoare, informațiile culese fiind disponibile oricând și ajutând fermierii să ia decizii mai bune. În ciuda acestor beneficii potențiale, unii critici și-au exprimat îngrijorarea cu privire la impactul asupra lucrătorilor agricoli care ar putea cădea victime automatizării. Cu toate acestea, agricultura se confruntă cu o penurie continuă de forță de muncă, iar tractorul autonom poate ajuta la rezolvarea acestei crize.

Sursa: deere.com

Din aceeași categorie