Ocna Mureș – primul oraș din România independent energetic

Ocna Mureș din județul Alba va deveni primul oraș din România independent energetic, asigurându-și integral energia electrică necesară iluminatului stradal, primăriei, școlilor și serviciilor subordonate administrației locale. Performanța se datorează unei investiții în realizarea unui parc fotovoltaic. Având în vedere că energia electrică produsă prin sisteme fotovoltaice este considerată energie verde, investiția bifează un punct important al Strategiei eficienței energetice a orașului Ocna Mureș, respectiv producerea de energie verde care să acopere consumul public. Parcul cuprinde 1.500 de panouri și cinci invertoare care sunt amplasate pe un teren intravilan în suprafață de circa 6.000 de metri pătrați. Proiectul „Realizarea unui sistem fotovoltaic pentru producere de energie electrică pentru consumul propriu al Orașului Ocna Mureș” este finanțat prin intermediul granturilor acordate prin mecanismul financiar Norvegian 2014-2021 în cadrul ”Programului de energie din România”. Valoarea fondurilor nerambursabile este de 559.100 de euro.

Este o investiție pe fonduri norvegiene: 80% din finanțare este asigurată din fonduri nerambursabile, 20% din bugetul local. Este proiectat să producă aproximativ 500 KWh. Cu această cantitate de energie ne acoperim consumul pentru iluminat public și pentru toate instituțiile publice din oraș, însemnând școli, primărie și tot ce înseamnă instituție publică”, spune primarul Silviu Vințeler.

Construcția parcului fotovoltaic a demarat la data de 28.03.2022. Se estimează o economie la bugetul local de 1,5 – 2 milioane de lei anual, bani care vor putea fi utilizați pentru alte investiții. Pe lângă iluminatul public, energia electrică va fi utilizată pentru clădirea primăriei, două licee, o școală gimnazială, casa de cultură și biblioteca orășenească.

Sursa:
https://www.ocnamuresonline.ro/10092-energie-verde-in-ocna-mures
https://www.ocnamuresinfo.ro/primaria-ocna-mures-devine-independenta-energetic-energia-electrica-necesara-iluminatului-stradal-primariei-si-serviciilor-aferente-asigurata-din-panouri-fotovoltaice-9762.html

https://www.youtube.com/watch?v=JKEZwyso9QY

Din aceeași categorie