În Munții Făgăraș, cel mai înalt lanț muntos din Carpații Meridionali, se desfășoară un imens proiect de conservare. Scopul final: crearea unui „Yellowstone european”. Fondată în 2009, fundația Conservation Carpathia (F.C.C.) lucrează pentru a proteja o vastă zonă împădurită din Carpați – prin cumpărarea de bunuri, concesionarea drepturilor de vânătoare, refacerea terenurilor și oprirea tăierilor ilegale. Rangerii F.C.C. desfășoară operațiuni zilnice: monitorizarea faunei sălbatice, replantarea pădurilor, patrulare pentru descurajarea exploatărilor forestiere. Planul fundației este de a restitui proprietățile sale funciare către public sub forma unui parc național situat în zona Munților Făgăraș, care, alături de Parcul Național Piatra Craiului existent, ar crea un lanț de parcuri și o rezervație sălbatică de amploare.
În timp ce multe țări intenționează să înlocuiască ceea ce pierduseră odinioară, România, în multe privințe, luptă pentru a păstra ceea ce mai are. România găzduiește zone întinse de păduri vechi și primare, dintre care multe se află în Carpații Meridionali. Aceste zone cu o biodiversitate extraordinară sunt din ce în ce mai amenințate. După căderea comunismului, statul român a demarat un program de restituire a terenurilor naționalizate, rezultând o nouă structură de proprietate pentru o porțiune semnificativă a pădurilor României. În anii care au urmat, companiile forestiere au cumpărat multe dintre pădurile private, ceea ce a condus la defrișări la scară largă.
Pentru a complica și mai mult lucrurile, populațiile de animale sălbatice din Munții Făgăraș au fost supuse unor niveluri severe de braconaj și vânătoare excesivă. Pentru a combate acest fenomen, F.C.C. a fondat propria asociație de vânătoare și a achiziționat drepturile de vânătoare pentru mai multe suprafețe întinse, totalizând peste 60.000 de hectare. Prin achiziționarea drepturilor de vânătoare, fundația poate proteja efectiv animalele din aceste zone.
Deși există un consens larg în România în privința conservării acestor zone, uneori au apărut tensiuni în rândul comunităților din jur. Unii localnici se simt ca și cum anumite terenuri ar fi fost protejate fără a se ține cont de ei, în special cele de vânătoare. Alții au văzut că animalele protejate – urși, lupi, râși – le deteriorează proprietățile și le pradă animalele.
Activitatea F.C.C. continuă, organizându-se în jurul celor trei laturi principale ale inițiativei lor: monitorizarea faunei sălbatice, replantarea pădurilor și programe de sensibilizare comunitară.
Crearea unui parc național necesită timp. Progresul este lent și probabil vor apărea multe alte blocaje neprevăzute care stau între fundație și obiectivul său de creare a unui Yellowstone european. Dar, în timp, prin eforturile combinate ale F.C.C. și populației României, se poate naște un model demn de urmat de către comunitatea internațională.




















Adaptare după un articol publicat în The New York Times:
https://www.nytimes.com/2021/03/15/travel/romania-national-park.html