De la recentul apel al Grupului interguvernamental privind schimbările climatice (Intergovernmental Panel on Climate Change – IPCC) la ultimele obiective stabilite de administrația Biden și Pactul verde al UE, este clar că decarbonizarea este singura destinație viabilă. Depinde de sectorul energetic european – susținut de tehnologie – să asigure tranziția.
Deoarece calea către zero net necesită o reducere masivă a emisiilor globale, mulți se concentrează pe rolul politicii, reglementării și creșterii ponderii energiei regenerabile. Dar această narațiune ignoră rolul pe care îl au progresele tehnologice, atât în reducerea intensității carbonului pentru produsele energetice existente, cât și în realizarea viabilă în viitor a unor produse regenerabile ca surse de energie comercializabilă.
Acesta ignoră faptul că companiile energetice existente sunt cele care dețin resursele necesare pentru a investi în noi proiecte de capital, dețin infrastructura care trebuie să sprijine tranziția către emisii zero net și know-how-ul pentru a o realiza. Viitorul sectorului energetic european va fi conturat în cadrul viitoarelor conferințe din industrie, cum ar fi ADIPEC 2021 din Abu Dhabi, precum și în cadrul adunărilor politice, cum ar fi COP26 din Glasgow.
Cele patru etape de bază ale Agenției Internaționale pentru Energie (AIE) pentru proiectarea noilor tehnologii prezintă o provocare clară pentru sectorul energetic. O tehnologie nouă începe sub formă de prototip, apoi trece într-o fază demonstrativă într-o singură unitate comercială, urmată de adoptarea inițială într-un segment al industriei și terminând cu implementarea în masă pe măsură ce tehnologia devine viabilă din punct de vedere comercial.
Sarcina sectorului energetic este de a adopta multe dintre formele interesante de tehnologie deja existente de-a lungul acestui lanț, astfel încât să putem transforma inovațiile de astăzi în standardele viitoare ale industriei.
Digitalizarea sectorului energetic oferă, desigur, o cale importantă pentru inovație. Mai degrabă decât aplicarea unui singur tip de tehnologie, digitalizarea acoperă o gamă largă de procese, de la implementarea IA în operarea instalațiilor, până la automatizarea proceselor industriale și colectarea datelor. Transformarea digitală este crucială în special pentru piețele emergente din Europa, de exemplu, unde o varietate de infrastructuri vechi trebuie modernizate.
În cadrul sectorului energetic, digitalizarea ca proces este în curs de implementare de ceva timp. În producție, digitalizarea asigură reducerea cantității de energie utilizată pentru a produce produse energetice, electricitate, precum și multe dintre componentele logistice majore ale lanțului de aprovizionare cu energie.
Între timp, la consumator, transformarea digitală reduce cantitatea de energie necesară instalațiilor și produselor electrice, ceea ce ușurează povara asupra infrastructurii energetice existente, precum și deschiderea căilor către produse regenerabile cu o producție de energie mai mică. În Europa, tehnologiile digitale ar putea reduce emisiile de carbon cu până la 20% până în 2030, subliniind potențialul lor real pentru economiile continentului pe măsură ce se dezvoltă și se adaptează la noul normal.
Aplicarea expertizei tehnologice la tehnologia de captare, utilizare și stocare a carbonului (Carbon Capture, Utilisation and Storage – CCUS), oferă un alt răspuns. Sistemele existente captează aproximativ 40 de milioane de tone pe an. Peste 30 de facilități CCUS au fost anunțate începând cu 2017, iar la finalizarea acestora, cantitatea captată totală se va tripla.
Shell a anunțat anul acesta că va construi o instalație de stocare de 300 de milioane de tone, în timp ce ADNOC a menționat că își va extinde programul CCUS cu peste 500% în următorii 10 ani. Momentul din spatele CCUS este în creștere, odată cu creșterea investițiilor de capital din partea firmelor tehnologice și este probabil să fie una dintre tehnologiile de vârf ale tranziției.
Rolul tehnologiei în decarbonizare nu se limitează, însă, la transformarea și îmbunătățirea infrastructurii energetice existente. De asemenea, joacă un rol major în îmbunătățirea stocării energiei. Anul trecut, instalațiile de stocare a energiei din SUA au depășit pentru prima dată un gigawatt și, potrivit unui raport al Wood Mackenzie, piața acestei tehnologii va crește exponențial, extinzându-se cu 500% până în 2025. Rata de inovare în acest domeniu va trebui să mențină ritmul, pentru a asigura o integrare rapidă a energiei curate în rețelele locale.
Având în vedere amploarea schimbărilor din centrul tranziției energetice globale, este timpul să recunoaștem că va fi fundamental să apară o revoluție tehnologică – condusă nu numai de politicieni, ci și de digitalizare, de cererea consumatorilor și de industrie.
Sursa: https://emerging-europe.com/voices/not-one-solution-but-many-why-decarbonisation-relies-on-industry-buy-in/