Compania Wind Catching Systems a proiectat un parc eolian plutitor gigant, cu 117 turbine

Compania norvegiană Wind Catching Systems dezvoltă un generator eolian plutitor off shore care ar putea produce energie regenerabilă pentru 80.000 de locuințe la prețuri comparabile cu combustibilii fosili tradiționali.

Denumit Windcatcher, structura va conține peste o sută de rotoare dispuse vertical, într-un cadru înalt de 300 de metri.

Sistemul plutitor Windcatcher este la fel de înalt ca Turnul Eiffel

Potrivit companiei, Windcatcher ar putea produce tot atâta energie cât cinci dintre cele mai puternice turbine plutitoare existente, înjumătățind prețul energiei generate în acest proces.

Wind Catching Systems își propune să implementeze prima structură în următorii trei ani.

Scopul nostru este de a permite operatorilor eolieni offshore și dezvoltatorilor să producă electricitate la un cost care concurează cu alte surse de energie, fără subvenții„, a declarat pentru Dezeen CEO-ul Wind Catching Systems, Ole Heggheim.

Putem produce electricitate la un cost pe kilowatt similar cu cel pe care celelalte tehnologii plutitoare intenționează să-l atingă în 10 ani.”

Utilizarea rotoarelor mai mici poate crește randamentul

Spre deosebire de turbine, care sunt așezate pe fundații fixe în apă de mică adâncime, turbinele plutitoare pot valorifica energia de la vânturile mai puternice care apar în largul mării.

Datorită palelor uriașe, care pot măsura până la 115 metri, aceste turbine plutitoare, în general, funcționează optim la viteze ale vântului de aproximativ 11 metri pe secundă.

Wind Catching Systems speră să facă parcurile eoliene plutitoare mai eficiente, bazându-se pe un număr mai mare de turbine mai mici, cu pale de 15 metri lungime, care pot efectua mai multe rotații pe minut și pot funcționa și în cazul unor vânturi de până la 17-18 metri pe secundă, generând mai multă energie.

La 11 metri pe secundă, vântul are o energie de aproximativ 350 de wați pe metru pătrat”, a explicat Heggheim.

Dar, la 17 metri pe secundă, vântul are o energie de 13.000 de wați pe metru pătrat, așa că valorificăm puterea exponențială a vântului”.

Parc eolian multirotor dezvoltat de Wind Catching Systems
Peste 100 de turbine ar putea fi suspendate în cadrul de oțel al parcului eolian

În cazul Windcatcher, 117 astfel de turbine mai mici ar fi așezate într-un cadru de oțel și montate ca o pânză pe un trimaran semi-scufundat. Vela ar fi fixată pe o turelă rotativă, permițându-i să se rotească în direcția vântului.

Plasând fiecare turbină în imediata apropiere a altora, Windcatcher ar putea folosi efectul multirotor, turbulența creată de o turbină putând fi valorificată de cele din jur, maximizând cantitatea de energie pe care o pot genera.

Există o sinergie de turbulență între rotoare”, a explicat Heggheim. „Zece turbine dintr-o rețea vor produce mai mult decât suma a zece turbine individuale”.

În total, Windcatcher ar putea produce suficientă energie pentru a alimenta 80.000 de gospodării, reducând în același timp suprafața ocupată în proces cu 80%, susține compania.

Costuri reduse de instalare și întreținere

În condiții ideale, Wind Catching Systems spune că unitatea ar putea produce până la 400 gigawatt-oră de energie pe an comparativ cu cei 80 de gigawatt-oră generați de turbine plutitoare individuale, cum ar fi Vestas V236, care este cea mai mare și mai puternică de pe piață.

Prețul energiei generată de turbinele plutitoare este în prezent mai mare decât din alte surse regenerabile, din cauza costurilor asociate cu instalarea și întreținerea rotoarelor gigantice și a substructurii plutitoare masive care le susține.

Dar, combinând tehnologia deja disponibilă și plasând mai multe rotoare pe o singură platformă, Heggheim susține că sistemele Windcatcher vor costa mai puțin decât turbinele plutitoare individuale, având în același timp o durată de viață mai lungă, reducând în cele din urmă prețul energiei pentru consumatori.

Având o unitate generatoare de energie care produce cât alte cinci, se economisesc patru instalații și patru sisteme de ancorare”, a adăugat el.

Putem construi sisteme Windcatcher la țărm și apoi să le remorcăm în larg, în timp ce pentru turbine eoliene convenționale trebuie adesea să existe nave specializate care fac instalarea în larg.”

Unitățile sunt proiectate pentru o durată de viață de 50 de ani comparativ cu cei 20 de ani ai unei turbine tradiționale, în timp ce un sistem de ascensor integrat în velă permite înlocuirea rotoarelor individuale fără a fi nevoie de o macara externă.

Rata de creștere a energiei eoliene trebuie mărită de trei ori

Fondată în 2017, Wind Catching Systems, colaborează cu Institutul de Tehnologie Energetică și compania de servicii Aibel pentru comercializarea proiectului, cu un set pilot care va fi pus în funcțiune în 2022 și se așteaptă să fie produs pe scară largă până în 2024.

Anul trecut a marcat „cel mai bun an din istorie pentru industria eoliană globală”, cu o creștere de 53% a capacității în comparație cu 2019, potrivit unui raport al Global Wind Energy Council.

Dar raportul avertizează de asemenea, că, la nivel global, trebuie să se instaleze parcuri eoliene de trei ori mai repede în următorul deceniu, pentru a se atinge obiectivele zero net.

Alte modele inovatoare care speră să utilizeze puterea vântului includ o turbină omnidirecțională care funcționează în centrul orașelor mari și o lampă pentru iluminat public inteligentă, alimentată de o mini-turbină eoliană, care reduce poluarea luminoasă.

Sursa: https://www.dezeen.com/2021/08/26/wind-catching-systems-floating-offshore-farm/?fbclid=IwAR3YhcqqDDB5CmhIe-vssbo_qN8Is74Qhk5MvVoutczSfjtshn43F09aSnk

Din aceeași categorie