ByBlocks – blocuri de construcție din deșeuri de plastic

Deșeurile din material plastic sunt o problemă de mediu bine cunoscută. Începând cu anii 1950 au fost produse peste 9 miliarde de tone de plastic, iar rata de reciclare a plasticului rămâne extrem de scăzută. Inovatorii caută noi moduri de reciclare a materialelor plastice. De exemplu, o soluție este reciclarea avansată, respectiv transformarea prin procese chimice a deșeurilor din materiale plastice greu de reciclat într-o materie primă utilizabilă. Dar startup-ul american ByFusion a propus o inovație: reciclarea plasticului ca material de construcție.

Denumit „Blocker”, procesul ecologic al ByFusion folosește abur și compresie pentru a transforma deșeurile de plastic în blocuri de construcție, fără a utiliza substanțe chimice. Unul dintre avantajele cheie ale acestui proces este că, spre deosebire de multe forme de reciclare a plasticului, materia primă nu trebuie să fie spălată sau sortată în prealabil. Orice tipuri de plastic pot fi introduse în sistem, mărunțite și comprimate în blocuri cunoscute sub numele de „ByBlocks”. ByBlocks nu necesită adezivi, iar operatorii nu necesită specializare. De fapt, ByFusion oferă un „Community Blocker” care poate fi instalat chiar și în micile instalații comunitare de management al deșeurilor, cum ar fi cele operate de municipalități.

ByBlocks reprezintă produse de calitate pentru construcții și pot fi utilizate pentru aplicații precum bărăci, pereți, garduri, amenajări și mobilier stradal. Fiecare bloc măsoară 40 cm x 20 cm x 20 cm și cântărește aproximativ 10 kilograme. Spre deosebire de omologii lor din beton, ByBlocks nu se sparg și nu se sfărâmă. ByBlocks generează, de asemenea, cu 41% mai puține emisii decât echivalentele din beton.

ByFusion colaborează cu companiile de recuperare a materialelor (MRF), corporații și municipalități, susținând că ByFusion Blocker permite partenerilor să controleze costurile și să facă reciclarea mai eficientă.

La baza conceptului ByBlock se află ideea că plasticul nu a fost conceput pentru a fi aruncat. Modul în care procesăm în prezent deșeurile din plastic face ca acestea să reprezinte o problemă, dar inovația ByFusion reprezintă o soluție. Compania subliniază că plasticul este solid, flexibil și construit să reziste – proprietăți perfecte pentru un material de construcție. Potrivit website-ului byfusion.com, „Nu plasticul este problema. Problema este că nu aveam un plan pentru a-i oferi un nou viitor”. Potrivit Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), la nivel mondial se reciclează doar 14-18% din volumul total al deșeurilor din material plastic.

Surse:
https://www.byfusion.com/
https://www.youtube.com/watch?v=3J-rD3xlmkg
https://www.youtube.com/watch?v=8FGt80Y51mM

Din aceeași categorie