Timp de peste 30 de ani, depozitul de deșeuri Malagrotta a fost cel mai mare din Europa, colectând deșeuri municipale din Roma și mai multe municipalități din regiunea Lazio. Curtea Europeană de Justiție a decis în 2016 că depozitul de deșeuri Malagrotta încalcă legislația UE privind depozitele de deșeuri și gestionarea deșeurilor.
În timpul procedurii de încălcare a dreptului comunitar s-a dovedit că deșeurile solide municipale au fost eliminate în depozitele de deșeuri de la Roma (cel puțin până la 1 august 2012) fără a fi supuse tratamentelor adecvate sau stabilizării fracției organice. Acționând în acest mod, Italia a încălcat legislația UE privind depozitarea deșeurilor și gestionarea deșeurilor, în special datorită depozitării deșeurilor în Malagrotta și în alte 5 depozite de deșeuri fără pretratare anterioară, încălcând Directiva UE privind depozitele de deșeuri. Mai mult, potrivit Curții Europene de Justiție, Italia este, de asemenea, responsabilă pentru eșecul stabilirii unei rețele integrate și adecvate de eliminare a deșeurilor și unor instalații pentru recuperarea deșeurilor municipale mixte, încorporând cele mai bune tehnici disponibile.
Iunie 2021. Roma se confruntă din nou cu problema acută a deșeurilor. Romanii se plâng de munții uriași de gunoi de pe străzi. Alături de containerele de gunoi sunt grămezi urât mirositoare de saci și cutii de carton din care se varsă resturi de tot felul.
Motivul noii urgențe a deșeurilor din capitala Italiei este închiderea mai multor depozite de deșeuri din zona unde se elimină deșeurile metropolei de trei milioane de locuitori. Blocaje au apărut de când cel mai mare depozit de deșeuri din Europa – Malagrotta, la periferia Romei, a fost obligat să se închidă în 2013, fiind declarat ilegal conform standardelor europene de mediu. Cu toate acestea, nu au fost create alternative.
În ultimii ani, primarul Virginia Raggi și-a intensificat eforturile pentru a separa deșeurile și a le recicla – dar cu puțin succes până acum. Compania de gestionare a deșeurilor municipale AMA trebuie să colecteze zilnic 3.000 de tone de gunoi. În 2017, orașul Roma și-a transportat deșeurile la uzina de incinerare a deșeurilor din Dürnrohr lângă Zwentendorf (districtul Tulln), iar 70.000 de tone de gunoi roman au fost incinerate la Zwentendorf (Austria Inferioară) în 2017.
Un start-up a preluat sectorul deșeurilor condus de mafie din Roma
Dacă mergeți chiar lângă Tibru, în cartierul Portuense, la câțiva kilometri sud de centrul Romei, și priviți cu atenție, veți vedea mulțimea de deșeuri depuse în albia râului: sticle de plastic, pungi de hârtie maro, cutii de polistiren. Poate că provin din cartierul vecin Ostiense, de peste râu, unde marea gară – Stazione di Roma Ostiense, strălucitoare și albă, care încă poartă însemne fasciste, tronează peste o zonă în care par să fi fost vărsate jumătate din coșurile de gunoi ale orașului. Sau poate provin din cartierul rezidențial Gianicolense, unde tomberoanele sunt pline și lasă să se prelingă un lichid urât mirositor, iar sacii de gunoi încărcați aglomerează străzile.
Există atât de multe gunoaie răspândite în capitala Italiei, încât mistreții din mediul rural vin să caute hrană la periferia Romei.
Anual, 1,7 tone de deșeuri erau transportate la un vast depozit de deșeuri, plin de pescăruși, cunoscut sub numele de Malagrotta, condus de un magnat local cunoscut sub numele de „Regele gunoiului”, dar reglementările Uniunii Europene au obligat închiderea acestuia în 2013. În fiecare zi, gunoaiele colectate de pe străzile orașului trebuiau transportate în provincii îndepărtate, cu sisteme adecvate. O mare parte a deșeurilor ajungea să nu fie colectată zile, chiar săptămâni, fiind lăsată în grija unei firme de eliminare care, pentru a înrăutăți lucrurile, era bănuită de legături cu crima organizată. Primarii succesivi au promis reforme, dar nu au făcut prea multe. Roma rămânea murdară – etern.
Dar a apărut un antreprenor, Gian Luca Vorraro, fondatorul start-up-ului tehnologic Borsino Rifiuti, care crede că are răspunsul la această problemă. Bărbatul în vârstă de 48 de ani construiește o piață online care colectează gunoiul de la gospodării și îl transportă către centrele de reciclare, incineratoare sau depozite de deșeuri. El îl descrie ca un fel de Amazon sau Uber – dar pentru gunoi.
Deși încă nu a rezolvat problema, datorită strictelor norme de stat (care tocmai au fost relaxate), este un semn că, chiar și în zone obscure, precum gunoiul din Italia, există antreprenori europeni în tehnologie care caută noi soluții pentru a rezolva vechile dileme.
Obiectivul companiei Borsino Rifiuti, care înseamnă „sac pentru deșeuri”, este de a dezvolta o „economie circulară” privată care să poată acoperi „găurile” procesului de colectare a deșeurilor din Roma. Site-ul web al companiei pune în legătură cumpărătorii și vânzătorii de deșeuri, prezintă „puncte Borsino” unde se poate tranzacționa direct și permite colectarea la cerere.
Vorraro spune că este mai ieftin și mai eficient decât alternativa publică, adică romanii care simt că risipesc bani pe taxele de colectare a gunoiului, care sunt parțial opționale, pot economisi trecând la Borsini Rifiuti. Scopul, spune Vorraro, este de a înlocui în întregime sistemul public eșuat.
Lansată prin crowdfund în 2017, Borsino Rifiuti se descurcă deja destul de bine. Vorraro spune că compania a procesat 2.500 de tone de gunoi și a preluat clienți mari, precum un operator important de cale ferată și un furnizor de preparate din carne. Are în jur de 12 angajați cu normă întreagă și peste 100 de operatori independenți pe statul de plată și are acces la 600 de stații de tratare a deșeurilor, care oferă o varietate de servicii: una, de exemplu, transformă deșeurile de ulei vegetal în electricitate.
Vorraro spune că s-a îndrăgostit de afacerea cu gunoi la 24 de ani, când a inventat un vehicul pentru transportul deșeurilor, iar visul său este să vadă Borsino Rifiuto extinzându-se în întreaga lume. „Gunoiul este ceva obișnuit în toată lumea”, spune el cu înțelegere, „totuși nimeni nu cunoaște adevărata sa valoare”.
Înainte de a fonda Borsino Rifiuti, el a fost nemulțumit de modul în care se desfășura gestionarea deșeurilor în Roma, considerând-o demodată și prea centralizată. „Nu a existat nicio modalitate de a gestiona eliminarea digitală a deșeurilor”, spune el. „Totul s-a făcut într-un mod foarte arhaic și a fost singurul sector din lume care nu fusese dezintermediat”. El spune că Borsino Rifiuti este o soluție digitală și practică.
Dar, până de curând, compania se străduise să câștige un punct de sprijin. Eliminarea deșeurilor în Roma a fost „apanajul consiliului local”, spune Vorraro, „ceea ce a făcut piața impenetrabilă”. Companiile private precum Borsino Rifiuti nu puteau colecta legal deșeurile de la marile companii, iar Vorraro nu putea deservi întreprinderile mici. În primii câțiva ani, compania a produs venituri totale de doar 500.000 de euro, preluate din comisioane pentru livrări și preluări și împărțite între o duzină de angajați.
Abia în octombrie 2020, municipalitatea din Roma a adoptat în cele din urmă o hotărâre care permite întreprinderilor mici să-și externalizeze eliminarea deșeurilor către companii precum Borsino Rifiuti, aceasta reușind să-și intensifice activitatea în mod semnificativ. Vorraro spune că aproximativ 76% dintre respondenții dintr-un sondaj au declarat că, în urma hotărârii adoptate, vor părăsi AMA, serviciul de colectare a deșeurilor din oraș, pentru Borsino Rifiuti. Vorraro este optimist cu privire la viitorul companiei și se așteaptă să-și tripleze veniturile în 2021.
Pas cu pas, visul lui Vorraro de privatizare completă a activității de colectare a deșeurilor ar putea fi realizat. Dar, după cum au descoperit serviciile de sănătate din nordul Italiei în timpul pandemiei, companiile de utilități private pot eșua catastrofal în perioade de criză. La începutul carantinei, de exemplu, o afacere privată de colectare a deșeurilor, condusă de Silvia Cavaniglia, un antreprenor roman, a fost nevoită să se oprească temporar din cauza lipsei de cerere, iar localnicii care deveniseră dependenți de aceasta au fost privați de posibilitatea de a se debarasa de deșeuri.
Franco Cotana, membru al consiliului de administrație de la Universitatea din Perugia, care consiliază guvernul cu privire la dezvoltarea durabilă, susține că o întreprindere privată care se implică în activitatea de eliminare a deșeurilor din Roma s-ar confrunta cu aceleași probleme cu care se confruntă sectorul public: organizațiile criminale ar găsi o modalitate de a comanda lanțul de aprovizionare și legislația complexă ar continua să încetinească lucrurile. (Vorraro protestează: „Suntem prea mici pentru mafie!”).
Cotana spune că ar fi mai bine să se facă presiuni asupra guvernului pentru a-și desfășura mai eficient serviciul de eliminare a deșeurilor și pledează pentru instalarea unei fabrici specializate în combustibil derivat din deșeuri, care implică conversia deșeurilor în energie, în orașul din apropiere – Civitavecchia.
Dar Vorraro crede că astfel de eforturi s-ar dovedi inutile, observând cum primarul Romei, Virginia Raggi, a promis în campania de alegeri din 2016, că va curăța orașul, dar cu puțin succes. Soluția tehnologică oferită de Borsino Rifiuti, se pare, este aceea de a lăsa piața să se autoregleze. „Prin digitalizare”, spune el, „nu putem greși”.
Dar telenovela gunoaielor din Roma continuă…
Pe 24 septembrie 2021, candidatul în cursa electorală Guido Bertolaso a apărut la conferința despre deșeuri organizată de candidatul FdI la Adunarea Capitolină, Roberto Cipolletti. Printre invitați s-a aflat fostul primar Gianni Alemanno, Daniele Torquati (candidat pentru președinția municipalității XV), Carroccio Andrea Signorini și Francesco Carpano. În public, Manlio Cerroni, alias „ras della rubbish”, în vârstă de 95 de ani.
La întrebarea dacă depozitul de deșeuri Malagrotta, închis în 2013, se va redeschide, fostul șef al Protecției Civile răspunde fără ezitare: „Sunt absolut de acord. Atâta timp cât a existat Regele gunoiului, Roma a fost curată. Cunoștea subiectul, știa cum să intervină. A avut depozitul de deșeuri, l-a câștigat, iar Roma s-a menținut curată„. Bertolaso continuă: „Dacă Malagrotta sună ca o blasfemie, atunci să deschidem groapa de gunoi din Testa di cane, care are o capacitate de 5 de milioane de metri cubi și nu mai este al lui Cerroni, ci în administrare judiciară”. Alternativa este crearea unei instalații waste-to-energy, după modelul de la Copenhaga și Bolzano, sau un gazeificator. Critic al administrației actuale („Dezastruos, Virginiei Raggi ar trebui să-i fie rușine de renominalizarea sa”), medicul neagă că se gândește să-și asume un rol în viitorul consiliu: „Ca roman, mă limitez să contribui cu idei„.
Liderului său politic, care l-ar dori ca viceprimar, Bertolaso i-a răspuns: „Am refuzat să fiu numărul unu, darămite să fiu numărul doi”. La finalul dezbaterii, Cerroni pleacă indignat și acuză: „Am scris tuturor primarilor, dar nimeni nu m-a ascultat. A trebuit să cumpăr o pagină într-un ziar pentru a-mi prezenta planul de gestionare a deșeurilor. Se vorbește despre instalații waste-to-energy și gazeifiere, dar sunt soluții învechite, există tehnologii mult mai avansate pe care japonezii le copiază de la noi„.
Roberto Gualtieri, de centru-stânga, îl critică pe Bertolaso: „Sunt puternic împotriva redeschiderii Malagrotta, care s-a închis acum opt ani […]. De asemenea, sunt împotriva unui depozit de deșeuri în Valea Galeria, care a plătit deja un preț de mediu foarte ridicat„. Fostul ministru al Trezoreriei îl atacă și pe primar: „Trăiește într-o lume virtuală, dar orașul nu poate fi guvernat cu rețete populiste. Doar aici avem mistreți, autobuze care iau foc, gropi„. Între timp, primarul Virginia Raggi se străduiește să-și asigure sprijinul liderului M5S, fostul premier Giuseppe Conte.
Situația e incertă, lupta politică e în plină desfășurare, Roma încă mai așteaptă o soluție de gestionare a deșeurilor…
Surse:
https://www.euronews.com/green/2021/07/13/uncollected-rubbish-piles-up-on-the-streets-of-rome
https://www.italy24news.com/local/198351.html
https://zerowasteeurope.eu/2016/08/what-is-the-state-of-the-art-after-malagrotta-judgement/
https://sifted.eu/articles/borsino-rifiuti-startup-malagrotta/
https://waste-management-world.com/a/rome-is-again-faced-with-acute-garbage-problems
https://www.ilsussidiario.net/news/lite-raggi-vecchi-a-mattino-5-e-scorretto-lui-sbotta-non-si-capisce-cosa-pensa/2225805/
https://www.borsinorifiuti.com/2020/
https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/