România promite una la Bruxelles și alta face acasă. Estimează să instaleze capacități regenerabile și de zece ori mai puțin decât și-a asumat

Diferențele între angajamentele luate în fața Comisiei Europene și prognozele făcute în țară în materie de capacități noi instalate de energie din surse regenerabile, eolian și fotovoltaic, în următorii ani, sunt uriașe.

Transelectrica are pe site-ul propriu o secțiune dedicată evoluției puterii nete disponibile în sectorul energetic din România, în perioada 2021-2023, iar, după actualizarea care s-a făcut, potrivit datelor operatorului de transport și sistem la finalul lunii trecute, asistăm la o evoluție cel puțin interesantă.

Mai precis, potrivit documentului, Transelectrica estimează că, în anul 2021 vor fi instalate capacități noi în eolian de 100 MW și în fotovoltaic de 100 MW. În 2022, în eolian se vor mai instala alți 100 MW iar în fotovoltaic nimic, zero. Așadar, comparând situația de la finalul lui 2022 față de cea din 2020, România va avea, suplimentar, 200 MW noi instalați în eolian și 100 în fotovoltaic.

Puteți vedea aici prognoza Transelectrica:

Evolutie putere instalată neta Transelectrica

Mult, puțin, nu este relevantă judecata de valoare în contextul acestei informații. Mai interesant este că România se angajează la ceva în fața Comisiei Europene și acasă face de fapt altceva. Iată de ce.

România, care fiecare alt stat membru al Comisiei Europene, a elaborat Planul Național Integrat de Energie și Schimbări Climatice (PNIESC), un document-cheie pentru politica energetică a fiecărei țari, care arată angajamentele luate și drumul de parcurs până în 2030. După o revizuire, PNIESC a fost deja aprobat de Comisia Europeană și România trebuie să pună în practică măsurile din el pentru a atinge țintele asumate.

Problema este că în PNIESC oficialii de la București și-au asumat cu totul alte ținte, mult mai mari. În document, se arată clar că “pentru a putea îndeplini traiectoria cotei SRE globale propusă în PNIESC, noile capacități nete de producție a energiei din SRE necesar a fi instalate sunt:

Eolian:  + 822 MW capacitate instalată suplimentar în 2022 față de 2020;

Solar: + 994 MW capacitate instalată suplimentar în 2022 față de 2020”.

Pentru conformitate, am extras din PNIESC partea cu țintele

Așadar, în PNIESC-ul trimis Bruxelles-ului România a zis că pune până în 2022 822 MW noi instalați în eolian și în fotovoltaic, iar în prognoza Transelectrica, cea care conectează la rețea noile capacități de producție de energie, se spune că țara pune 200 MW noi instalați în eolian și 100 în fotovoltaic.

Deci de circa patru, respectiv zece ori mai puțin decât țintele asumate prin Plan.

Sursa: Mihai Nicuţ — e-nergia.ro

Din aceeași categorie

Leave a Comment