La nivel global, cercetătorii au constatat creșteri ale emisiilor de oxid de azot care depășesc predicțiile

Termenul „gaze cu efect de seră” este adesea folosit ca reprezentare a dioxidului de carbon (CO2), datorită prevalenței acestuia în atmosfera terestră – peste 80 la sută din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră, conform estimărilor specialiștilor. Dar un alt gaz cu efect de seră, oxidul de azot (N2O), poate avea un impact mult mai mare. Și, potrivit unui studiu publicat de revista Nature („A comprehensive quantification of global nitrous oxide sources and sinks„), emisiile de N2O cresc într-un ritm „devastator”, mai rapid decât fusese previzionat. În articolul publicat în revista Nature, o echipă multinațională de cercetători sub umbrela Global Carbon Project (un proiect al Future Earth și partener de cercetare în cadrul World Climate Research Programme) explică faptul că estimările existente ale emisiilor de N2O nu oferă o imagine completă a prevalenței acestora. Folosind abordări diferite, cercetătorii au prezentat o imagine globală a emisiilor de N2O, luând în considerare sursele naturale și antropogenice de oxid de azot, ambele omise în estimările anterioare.

Potrivit cercetătoarei Taylor Maavara, unul dintre semnatarii articolului, „oxidul de azot este adesea văzut ca al treilea cel mai important gaz cu efect de seră” după dioxidul de carbon și metan. „Nu se acordă atât de multă atenție oxidului de azot, dar acesta este extrem de important”. Pe lângă faptul că oxidul de azot epuizează ozonul, poate dura mai mult de un secol pentru a se descompune complet în atmosferă și are un potențial de încălzire climatică de aproape 300 de ori mai mare decât dioxidul de carbon.

Activitatea agricolă este principala cauză a emisiilor de oxid de azot, reprezentând 70% din emisiile globale de N2O provenite de la om în ultimul deceniu.

Realizând o analiză mai cuprinzătoare, cercetătorii au descoperit o creștere a emisiilor de N2O în cazul economiilor emergente – în special Brazilia, China și India – datorită în mare parte activităților agricole, cauza a aproape 70% din emisiile globale de N2O provenite din surse antropogenice (generate de activități umane) în ultimul deceniu. Pe măsură ce populația lumii crește și sunt necesare mai multe alimente, cercetătorii prezic că, dacă nu se vor lua măsuri, emisiile de N2O vor continua să crească.

Va fi dificil, pentru că avem nevoie de alimente”, spune Maavara, care sugerează utilizarea unor practici mai sustenabile în domeniul agriculturii, concentrate pe o respectare mai strictă a calendarului agricol și pe eficientizarea utilizării îngrășămintelor. Dar, chiar și în acest caz, ar putea dura decenii până să se obțină rezultate pozitive. „Chiar dacă lumea este dispusă, nu există o soluție rapidă. Va dura mult timp pentru a îndrepta răul produs”.

Surse:
„A comprehensive quantification of global nitrous oxide sources and sinks”
https://www.nature.com/articles/s41586-020-2780-0
https://environment.yale.edu/

Din aceeași categorie

Leave a Comment