Proiectul de Țară ”ROMÂNIA NATURALĂ”
Spuneam în precedentul editorial ca România, după aderarea la NATO și intrarea în Uniunea Europeană, a rămas fără un proiect de țară. România merge orbește, fără ținte, către un viitor indefinit, cețos, lăsat la mâna disputelor politice sterile bazate pe orgolii și interese personale și de grup.
România se comportă ca un automobil în care șoferii politici inconștienți se bat pe volan, butoane și manete, iar restul românilor suntem izbiți și hurducăiți de pereții și geamurile automobilului, fără să știm încotro duce drumul și de ce.
România are o nouă șansă istorică. România trebuie să gândească și să implementeze un proiect de țară în perspectiva anului 2050, anul propus de Uniunea Europeană ca an limită pentru atingerea neutralității climatice. România are șansa de a se reseta odată cu aprobarea programului european New Green Deal. România are oportunitatea de a se alătura noii direcții europene sau de a se decupla definitiv de țările dezvoltate. România are varianta unui nou Proiect de Țară!
De aceea, inițiativa Platformei Civice ”ALIANȚA PENTRU NATURĂ” de a propune proiectul de țară intitulat ”ROMÂNIA NATURALĂ” , având drept premise noua direcție a UE prin planul ”New Green Deal”, ”Declarația Drepturilor Naturii” și ”Strategia de Dezvoltare a României pentru următoarele două decenii” elaborată de Academia Română, este o inițiativă ce merită atenție.
Proiectul de Țară ”ROMÂNIA NATURALĂ”, are la bază un set de principii care pot conduce la relansarea principalelor segmente sociale, culturale și economice românești pe principii de viată și activitate sustenabile. ”ROMÂNIA NATURALĂ” are menirea de a reuni forțele sociale, culturale, politice, economice în direcția unică a unui efort simultan, național, care să treacă dincolo de orgolii și interese personale sau politice.
România are cea mai săracă populație din Europa! În toate sondajele de opinie românii consideră, în majoritate, că direcția în care se îndreaptă țara, indiferent de culoarea politică a guvernelor aflate la conducerea țării, este greșită. Datoria publică a României a ajuns, în decembrie 2020 la 44% din PIB! Deficitul balanței comerciale a României (FOB/CIF) a crescut până la valoarea de 13,058 miliarde euro, noiembrie 2020. 87% din veniturile statului în Produsul Intern Brut sunt cheltuite pe salarii și asistență socială, cheltuieli care cresc an de an. România este singura țară din Europa apostrofată de Bruxelles pentru deficit excesiv pe anul 2020. Datele oficiale, în iunie 2020, arătau că Administrația Centrală e proprietara a 225 de întreprinderi care însumează 180.000 de angajați. Administrația locală este proprietara a 1.250 de întreprinderi care însumează 100.000 de angajați. Acestora li se adaugă peste 135.000 de funcționari publici și circa 9.000 de demnitari. România are estimat un număr de 1,25 milioane de bugetari.
În același timp, pe lângă creșterea numărului ”angajaților la stat”, salariile medii ale bugetarilor au ajuns cu 45% mai mari decât salariile medii brute ale salariaților din mediul privat, situație unicat la nivelul Uniunii Europene.
Cheltuielile uriașe și nejustificate de la bugetul de stat au creat un dezechilibru cronic care are ca efect lipsa de spațiu financiar pentru majorarea pensiilor, alocațiilor pentru copii, pentru investiții.
Proiectul de Țară ”ROMÂNIA NATURALĂ” propune atenuarea și eliminarea dezechilibrelor structurale economice, sociale și morale ale societății românești pentru protejarea principiilor fundamentale care stau la baza funcționării acesteia. Românii au nevoie de o relansare a valorilor identitare românești, o nouă viziune în care să creadă, care să le readucă optimismul, care să stopeze exodul forței de muncă și a inteligenței naționale. Fiecare român care sprijină Proiectul de Țară „ROMÂNIA NATURALĂ” va sprijini încrederea în viitorul curat, natural al României, va sprijini speranța orientării României într-o direcție corectă. ”ROMÂNIA NATURALĂ” nu se sprijină atât pe instituții, cât pe românii onești, curați, patrioți care formează aceste instituții și organizații care asigură funcționarea țării.
Poate că sună bombastic, patriotard și emfatic. A propune un proiect de țară presupune, în primul rând, responsabilitate, asumare, profesionalism și chiar patriotism. De ce crede o platformă civică, cum este ”ALIANȚA PENTRU NATURĂ”, că poate avea succes acolo unde generații de politicieni au dat greș?! Și, vorba unui comentariu la primul articol ”România, încotro?”, ce ”servicii” interne sau externe vă susțin?! Cui ați cerut aprobare?!
”ALIATA PENTRU NATURA” este formată dintr-un un grup de specialiști din toate domeniile, care se mărește zi de zi, având bună-credință, fără afecțiuni politice, dar iubind România. Nu au decât aprobarea inteligentei și expertizei lor și a studiilor făcute la timp și temeinic. Se dorește doar punerea în discuție publică a proiectului ”ROMÂNIA NATURALĂ”, care poate fi asumat de o majoritate conștientă și înțeleaptă, ca ”Proiect de Țară”! Faptul ca emitentul este o platformă civică, fără sorginți doctrinare, ne face ”neutri” din punct de vedere politic. Ceea ce propune ”ALIANȚA PENTRU NATURĂ” nu este nici de stânga, nici de dreapta , nici conservator, nici neo-marxist. ”ROMÂNIA NATURALĂ” este un proiect fără conotație politică sau doctrinară, în termeni clasici. Este un proiect care a plecat de la un Studiu al Academiei Române, făcut acum 5 ani, cu proiecție pentru două decenii, până în anul 2035. Se propune completarea acestui Studiu ca proiecție până în anul 2050, luând în considerare noile tendințe europene și mondiale de promovare și finanțare a activităților sustenabile de mediu pentru neutralitate climatică. ”ROMÂNIA NATURALĂ” nu își propune să intre în detalii de abordare sistemică și strategică, fiind perfect conștienți de faptul că drumurile politice pot fi diferite, dar scopul ar trebui să rămână același. ALIANȚA nu propune decât ținta și principalele mecanisme socio-economice. Detaliile se pot defini pe parcurs de fiecare administrație, ațâț timp cât nu subroga scopului.
Cred că este momentul de a ne uni eforturile pentru a (ne) demonstra ca avem capacitatea de a răspunde provocărilor prin care trece România, la fel cum generații înaintea noastră au știut să speculeze momente istorice pentru progresul acestui popor. Este momentul oportun să fim cu toții ALIAȚI pentru o ”ROMÂNIE NATURALĂ”!!!
Marius-Gerard NECULA