Alianța pentru Natură se alătură demersului de strângere de semnături pentru o inițiativă legislativă europeană în vederea interzicerii folosirii de pesticide în agricultura europeană. Vino și tu! Arată că iți pasă!
A fost lansată o Inițiativă Cetățenească Europeană (ICE) cu scopul de a determina eliminarea treptată a pesticidelor sintetice din agricultură până în 2035, pentru a sprijini fermierii și pentru a salva albinele și natura.
Dacă această inițiativă va strânge un milion de semnături de susținere până în septembrie 2020, Comisia Europeană și Parlamentul European trebuie să ia în considerare transpunerea în lege a solicitărilor acestei campanii.
90 de organizații din 17 țări ale UE promovează această campanie, cu sprijinul asociațiilor pentru agricultură ecologică.
Eliminarea sinteticelor până în 2035
Pe plan internațional, oamenii de știință cer măsuri radicale și urgente pentru a stopa colapsul naturii. Un sfert din animalele sălbatice ale Europei sunt grav amenințate, jumătate din siturile naturale sunt în situație precară, serviciile ecosistemice (contribuțiile directe și indirecte ale ecosistemelor la bunăstarea umană) se deteriorează.
Între timp, milioane de fermieri sunt striviți de prețurile neechitabile, de lipsa de sprijin politic și de marile corporații. Patru milioane de ferme mici au dispărut între 2005 și 2016 în UE.
Restaurarea biodiversității
ICE cere Comisiei Europene să prezinte propuneri legislative pentru:
- Eliminarea treptată a pesticidelor sintetice până în 2035 astfel: reducerea folosirii în UE a pesticidelor sintetice cu 80% până în 2030, începând cu cele mai periculoase, pentru a se ajunge în 2035 la o agricultură 100% lipsită de pesticide sintetice;
- Restaurarea biodiversității: refacerea ecosistemelor naturale din zonele agricole, astfel încât fermele să devină un vector al recuperării biodiversității;
- Sprijinirea fermierilor în tranziție: reforma agriculturii prin prioritizarea agriculturii la scară mică, diversă și durabilă, sprijinind o creștere rapidă a practicilor agroecologice și organice și permițând atât formarea profesională a agricultorilor cât și cercetarea independentă în domeniul agriculturii fără pesticide și organisme modificate genetic.
Campania este condusă de o alianță intersectorială a organizațiilor societății civile care acoperă mediul, sănătatea, agricultura și apicultura. Printre alții, organizatorii includ rețelele europene Friends of the Earth Europe și Pesticide Action Network (PAN), precum și Institutul de Mediu din Munchen, fundația Aurelia (Germania), Générations Futures (Franța) și GLOBAL 2000/Friends of the Earth Austria.
Albinele mor. Dacă mor albinele, vom muri și noi.
Marii producători de pesticide par să nu înțeleagă pericolul în care ne aflăm. Firme uriașe ca Bayer-Monsanto fac orice pentru a-și crește vânzările și forțează mâinile fermierilor să le folosească produsele. Pentru a nu da faliment în cadrul acestui sistem intensiv de agricultură industrială, fermierii sunt obligați să folosească chiar acele pesticide care ucid albinele.
Albinele polenizează o treime din alimentele pe care le consumăm. Fructele, legumele și culturile care hrănesc animalele au nevoie de existența albinelor. Fără ele nu ar exista, literalmente, mâncare.
Solicităm eliminarea treptată a tuturor pesticidelor. Nu este o sarcină ușor de îndeplinit, dar dacă mai mult de UN MILION dintre noi semnăm, Comisia UE și europarlamentarii noștri vor fi obligați legal să ne asculte.
Este clar că politicienii noștri încep să țină cont de cerințele noastre. În urma apelurilor a milioane de europeni, UE a fost de acord cu o interdicție aproape totală a neonicotinoizilor, un tip specific de pesticide care dăunează sistemului nervos central al albinelor. De asemenea UE a decis că nu va reînnoi licența pentru thiacloprid, un alt pesticid foarte periculos.
Dar nu e suficient să interzicem tipurile individuale de pesticide! Resursele noastre publice ar trebui să finanțeze cercetarea pentru a permite agriculturii organice să prospere și albinelor să supraviețuiască. De asemenea, trebuie să readucem la viață ecosistemele pe moarte. Pentru a face acest lucru, trebuie să eliminăm cu desăvârșire pesticidele sintetice și să investim considerabil în refacerea echilibrului natural.
Nu este loc de negociere, Comisia trebuie să aleagă între supraviețuirea noastră și profitul marilor firme de pesticide. O vor face, nu au încotro. Dar la fel de important e să o facă în cel mai scurt timp cu putință, înainte de a fi prea târziu. Sute de mii de semnături s-au strâns deja în Europa, acum este momentul să își aducă și România contribuția.