Cercetătorii din China dezvoltă o terapie care ar putea întârzia îmbătrânirea. Rezultatele obținute reprezintă o premieră

O echipă de oameni de știință din Beijing a dezvoltat o noua terapie genică ce poate inversa unele dintre efectele îmbătrânirii la șoareci și le poate extinde durata de viață, reușită care ar putea contribui în viitor la obținerea unui tratament similar pentru oameni, relatează Reuters.

Metoda, detaliată într-o lucrare științifică publicată luna aceasta în jurnalul Science Translational Medicine, implică dezactivarea unei gene numite kat7, despre care oamenii de știință au descoperit că joacă un rol esențial în procesul de îmbătrânire celulară.

Terapia specifică pe care cercetătorii au folosit-o și rezultatele obținute reprezintă o premieră, a declarat unul dintre conducătorii proiectului, profesor Qu Jing, în vârstă de 40 de ani, specialistă în medicină regenerativă la Institutul de Zoologie din cadrul Academiei de Științe din China (CAS).

După șase-opt luni, acești șoareci prezintă o îmbunătățire generală a aspectului și a puterii de apucare și, cel mai important, au o durată de viață extinsă cu aproximativ 25%„, a declarat Qu.

Echipa de biologi din diferite departamente ale CAS a utilizat metoda CRISPR/Cas9 pentru a alege din mii de gene pe acelea care aveau o mare influență asupra senescenței, termenul folosit pentru a descrie îmbătrânirea celulara.

Oamenii de știință au identificat astfel 100 de gene din aproximativ 10.000, iar kat7 s-a remarcat prin faptul că avea cea mai importantă contribuție la senescența celulară, a explicat Qu.

Kat7 este una dintre zecile de mii de gene care se găsesc în celulele mamiferelor. Cercetătorii au inactivat-o în ficatul șoarecilor cu ajutorul unei metode numite vector lentiviral.

Am testat funcția genei într-o diversitate de tipuri de celule, în celula stem umană, celule stem mezenchimale, celule ale ficatului uman și în celule ale ficatului șoarecilor și la niciuna dintre aceste celule nu am observat niciun fel de toxicitate celulară detectabilă. Iar în cazul șoarecilor nu am observat deocamdată niciun efect secundar” , a precizat cercetătoarea.

Metoda este, însă, departe de a fi pregătită pentru teste clinice pe subiecți umani” , a subliniat Qu.

Cu siguranță, este încă necesar ca funcția kat7 să fie testată pe alte tipuri de celule umane, pe alte organe ale șoarecilor și pe alte animale în faza preclinică înainte de a utiliza strategia în cazul îmbătrânirii umane sau a altor probleme de sănătate” , a spus ea.

Qu și-a exprimat speranța ca următorul pas să fie testarea metodei pe primate, însă acest lucru ar necesita fonduri suplimentare și mult mai multe cercetări.

În cele din urmă, sperăm că putem găsi o modalitate de a întârzia îmbătrânirea, chiar și cu un procent foarte mic… în viitor”, a adăugat cercetătoarea.

Sursa: ziare.com

Din aceeași categorie

Leave a Comment