Heliogen – tehnologie inovativă care utilizează inteligență artificială pentru a produce energie solară

Compania californiană Heliogen a dezvoltat un concentrator solar care utilizează un software avansat de viziune computerizată pentru a orienta cu precizie o serie de oglinzi care reflectă lumina soarelui către un receptor instalat în vârful unui turn. Dotat cu inteligență artificială (AI), sistemul modular poate furniza energie regenerabilă la preț redus sub formă de căldură, energie electrică sau hidrogen verde, oricum și oricând este nevoie.

HelioHeat™ este tehnologia de generare a energiei termice fără carbon, la temperaturi ultra-înalte, prin adăugarea unei turbine cu CO2 supercritic, pentru a alimenta procesele tehnologice din industria grea, inclusiv fabricarea cimentului, metalurgie sau petrochimie.

HelioPower™ este tehnologia de producție a energiei electrice obținută din lumina solară, folosind turbine cu CO2 supercritic, pentru a alimenta instalațiile industriale, centrele de date și unitățile din industria minieră.

HelioFuel™ este marca de combustibili curați, de nouă generație, cum ar fi hidrogenul verde obținut prin intermediul unui electrolizor, care pot fi utilizați pentru alimentarea industriei sau drept combustibil în transporturi, mecanizare sau încălzire.

Software-ul avansat, de viziune computerizată, specific tehnologiei revoluționare Heliogen, orientează cu precizie o serie de oglinzi pentru a reflecta lumina soarelui către o țintă instalată în partea de sus a unui turn Sunlight Refinery™, generând energie termică la temperatură înaltă, fără emisii de carbon.

Beneficiul major al tehnologiei Heliogen este asigurarea decarbonizării industriei, în special a ramurilor grele, prin reducerea emisiilor de CO2, dar sistemul inovativ are și alte caracteristici importante:

  • sustenabilitate: utilizează lumina soarelui, o sursă infinit regenerabilă, pentru generarea de energie electrică sau alimentarea proceselor industriale,
  • modularitate: sistemul este disponibil în module de 5 MW (megawați) și este scalabil până la sute de MW,
  • eficiență: sistemul de operare, controlat de inteligență artificială, asigură obținerea unor temperaturi ultra-înalte în receptor (peste 1.000˚C), ceea ce asigură un randament unic al instalației,
  • profitabilitate: costurile de producție sunt mai reduse decât în cazul utilizării combustibililor fosili.

O altă caracteristică importantă a sistemului este că energia termică generată poate fi stocată pentru mai multe zile într-un rezervor termo-izolat, special destinat, care conține roci minerale (piatră obișnuită), reducând necesitatea echilibrării în cazul generării de energie electrică,

Elementul inovativ al tehnologiei Heliogen este sistemul de viziune computerizată care controlează mișcările heliostatelor (oglinzilor) din parcul solar.

Viziunea computerizată este un domeniu al inteligenței artificiale (AI) care permite computerelor și sistemelor să obțină informații semnificative din imagini digitale, videoclipuri și alte intrări vizuale și să întreprindă acțiuni sau să facă recomandări pe baza acestor informații. Dacă inteligență artificială le permite computerelor să gândească, viziunea computerizată le permite să vadă, să observe și să înțeleagă.

Astăzi, procesele industriale precum cele utilizate pentru fabricarea cimentului, oțelului și a altor materiale sunt responsabile pentru mai mult de o cincime din totalul emisiilor.
Aceste materiale sunt peste tot în jurul nostru, dar nu avem încă nicio inovație dovedită care să ne ofere versiuni accesibile, fără emisii de carbon. Dacă vrem să ajungem la zero emisii de carbon, mai avem multe de inventat.

Bill Gates, un susținător Heliogen care a investit milioane de dolari pentru dezvoltarea de noi tehnologii de energie regenerabilă.

Tehnologia Heliogen poate furniza în mod rentabil energie fără emisii de carbon, aproape continuu, sub formă de căldură, energie electrică sau combustibil (hidrogen verde), la scară largă.

Surse:
https://heliogen.com/
https://youtu.be/ZvdENQ5KMjo

Din aceeași categorie