Pur și simplu… verde?

Vineri, 15 ianuarie, a avut loc videoconferinţa de lansare a Asociaţiei Pur şi simplu verde. Gazdele evenimentului au fost Ioana Petrescu, preşedintele Asociaţiei şi Radu Gabriel, actor şi membru al Asociaţiei. […] În premieră pentru România, specialişti internaţionali, în calitate de membri ai Consiliului ştiinţific al Asociaţiei Pur şi simplu verde, au prezentat viziunea şi strategiile în domeniile lor de expertiză, necesare a fi aplicate pentru combaterea schimbărilor climatice şi dezvoltarea unei economii durabile, care să susţină progresul economic, dar să ia în considerare şi alte aspecte, precum cele legate de protejarea mediului înconjurător”.

Așa suna, sec, comunicatul de presă al Asociaţiei Pur şi simplu verde. E de bine, mi-am spus! Problemele de mediu devin din ce în ce mai importante, se discută despre ele, se caută soluții… Am încercat să aflu mai multe despre această inițiativă. Și așa au apărut îndoielile.

Să luăm întâi participanții la videoconferință. Ioana Petrescu – preşedintele Asociaţiei. Fost ministru de Finanțe în guvernul Ponta. Am zis că, dacă Ponta a dispărut (oficial) din politica dâmbovițeană, „ministra” lui s-a reorientat. Și s-a făcut „pur și simplu verde”. Nimic de condamnat, o fi realizat cât de importantă este tematica ecologistă, o fi considerat că așa nu se mai poate, că trebuie făcut ceva! Dacă ar fi fost așa, ar fi fost foarte bine!

Însă, e vorba de „ministra” finanțelor din guvernul Ponta, specialista în economie licențiată la Harvard, cea pe care o învăța Băsescu cum e cu „meteo”-ul, de se zguduia facebook-ul de râs. Ponta, cel care a „privatizat” Sidex-ul, combinatul siderurgic de la Galați, pe mai nimic. Chiar și Tony Blair, premierul britanic de atunci, a fost implicat în scandal. Tot guvernul Ponta a hotărât ștergerea datoriilor de peste 400 mil euro pe care KazMunayGas le avea la preluarea Rompetrol. Ponta, cel care își apăra cumnatul, acuzat că, împreună cu alții, „au constituit un grup infracțional pentru a acționa în vederea câștigării frauduloase a contractului de lucrări având ca obiect ‘Extindere rețele de canalizare în orașul Comarnic'”. Ponta, omul care a inventat „suprataxa” – supraacciza de 7 cenți pe fiecare litru de carburant, din care nici în ziua de azi nu se știe câți bani s-au strâns și unde au dispărut. Da, despre acel Ponta e vorba, omul de care e legată ombilical cariera politică a doamnei Ioana Petrescu – preşedintele Asociaţiei Pur şi simplu verde.

Dar, să revin la videoconferință. La evenimentul respectiv, desfășurat online, au participat câteva nume cu greutate, personalități recunoscute la nivel mondial, chiar un consilier al Casei Albe, câteva cadre didactice universitare de la noi și din străinătate. Cum i-o fi convins doamna Petrescu să se implice în lansarea unei noi asociații din România? Ce putea fi atât de atractiv încât să-i convingă să-și facă timp pentru o lansare? Care o fi fost numitorul comun? Ecologia? Hmm… Nu sunt ușor de convins, așa că am încercat să aflu mai multe. Și iată ce am descoperit:

Conform declarației de presă, participanții „au prezentat viziunea şi strategiile în domeniile lor de expertiză, […] care să susțină progresul economic […] ”. Deci viziune, strategii, expertiză, progres economic… „Economic”! Aha, despre asta era vorba!

Am încercat să aflu câte ceva despre membrii Consiliului Științific al asociației și despre unii participanți la lansare, așa cum se recomandă ei înșiși (https://sibiulinimagini.ro/asociatia-pur-si-simplu-verde-se-lanseaza-vin/):

Ioana Petrescu – fost ministru de finanțe în guvernul Ponta, senior fellow la Harvard Kennedy School.

Clara Volintiru – conferențiar universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București (ASE). A absolvit studiile doctorale la London School of Economics (LSE).

Aparna Mathur – senior economist în Consiliul Consilierilor Economici de la Casa Albă.

Gilbert Metcalf – profesor de economie la Universitatea Tufts. A obținut un doctorat la Harvard. A colaborat cu Departamentul Economic al Harvard’s Kennedy School of Government.

Ioannis Ioannou – conferențiar universitar la London Business School. Doctorat în economia afacerilor de la Harvard Business School.

Augustin Jianu – fost ministru în guvernul Ponta, a absolvit Facultatea de Antreprenoriat Ingineria și Managementul Afacerilor.

Oana Bâră – Head of financing programs la Banca Comercială Română, absolventă a Academiei de Studii Economice București.

George Papaconstantinou – fost ministru elen al Mediului și al Finanțelor Publice. A absolvit London School of Economics (LSE). Ulterior a obținut un doctorat în economie la aceeași London School of Economics (LSE).

Elemente comune: economie, business, afaceri, finanțe, Ponta, London School of Economics (LSE), Harvard’s Kennedy School of Government.

Am notat și declarația consilierului economic al Casei Albe, Aparna Mathur: ”Există modalități de a concepe o taxă pe carbon care ar putea fi pe placul politicienilor  și ar putea contribui și la bunăstarea socială.  Este important să înțelegem că o taxă pe carbon poate fi un instrument fiscal semnificativ – chiar și o mică taxă de 15 dolari poate strânge aproximativ 100 de miliarde de dolari pe an sau un trilion de dolari într-un deceniu (…). Îi doresc Ioanei și echipei sale tot binele în acest demers ambițios și aștept cu nerăbdare să mă implic!

Cum? ”100 de miliarde de dolari pe an sau un trilion de dolari într-un deceniu ”!?! Acesta este de fapt țelul Asociației? Participarea, chiar și parțială, la colectarea și gestionarea unui purcoi de bani? Pe care ar trebui să-i plătim noi, ceilalți? Câte 15 dolari de fiecare, o ”mică taxă ”, nu-i așa? Acesta este ”demersul ambițios ” care să justifice ”implicarea ”, ”cu nerăbdare ”, a somităților menționate?

Pe scurt, eu nu cred că e vorba de ecologie, ci de bani! Se spune că banii nu au miros, dar sigur au culoare. Iar dacă e vorba de bani americani, atunci sigur au culoarea verde! Pur și simplu verde!

Florin Talașman

Din aceeași categorie

Leave a Comment