Pe măsură ce lumea trece la surse regenerabile de energie, una dintre principalele probleme este că resursele naturale utilizate – precum energia eoliană sau solară – sunt intermitente, ceea ce înseamnă că energia nu poate fi creată în mod constant. Cu toate acestea, există surse constante de energie regenerabilă, inclusiv energia mareelor și energia hidro-cinetică (energie „de curs de râu”).
Startup-ul britanic Achelous Energy a dezvoltat o platformă solară și hidro-cinetică plutitoare în flux (FITS) care valorifică potențialul de generare de energie al debitelor constante ale râului. Dispozitivul constă dintr-o platformă plutitoare, pe care sunt instalate două turbine cu ax vertical care pot produce continuu energie electrică curată, fără a fi nevoie de instalații mari de stocare a energiei. De asemenea, dispozitivele nu afectează debitul râurilor, permițând continuarea altor activități.
Startup-ul a încheiat un parteneriat cu Nepal Energy Foundation (NEF) pentru dezvoltarea viitoare a unui proiect pilot și a efectuat deja teste de modele la scară în Myanmar. Achelous speră să finalizeze o rundă completă de finanțare în 2023 și, în cele din urmă, va viza piețele din Asia de Sud-Est, America și Europa.
Valorificarea energiei râurilor rapide nu numai că reduce nevoia unei infrastructuri mari de stocare a energiei, dar deține și oportunitatea de a furniza energie ieftină, regenerabilă, în zone îndepărtate și în locurile fără acces sau cu acces limitat la infrastructura energetică. Achelous susține că tehnologia sa FITS este competitivă, cu un cost nivelat al energiei (LCOE – o măsură a costurilor pe durata de viață împărțită la producția de energie) mai puțin de o treime față de generarea prin utilizarea locală de motorină. Și, desigur, fără emisiile de carbon aferente.
Sursa: https://achelous.co.uk/fits