Sistem hibrid inovativ de producție a energiei regenerabile în mediul urban

Startup-ul francez Unéole a dezvoltat un sistem inovativ hibrid de producere a energiei solare și eoliene pentru aplicații pe acoperiș. Compania susține că unitatea este scalabilă, silențioasă și poate produce cu 40% mai multă energie decât panourile fotovoltaice montate pe acoperiș.

Soluția noastră este destinată clădirilor cu acoperiș plat cu o înălțime de peste 10 metri. Cu cât sunt mai înalte, cu atât vântul va fi mai puțin perturbat”, a declarat Louis Dubar, inginer Unéole.

Sistemul include o structură scalabilă din oțel galvanizat care include turbine eoliene de 2kW și este acoperită cu panouri solare, având o înălțime totală de aproximativ 4 metri. Numărul de turbine eoliene și panouri fotovoltaice de pe structură este specific fiecărui proiect. Compania susține că soluția poate utiliza orice tip de panouri solare disponibile.

Proiectul depinde foarte mult de clădire. Dimensiunile acoperișului și cerințele beneficiarului vor influența numărul de panouri solare pe care le putem instala”, a spus Dubar. „Soluția noastră este să instalăm structura de oțel deasupra punctelor de rezistență ale clădirii, aceasta va include turbinele eoliene și va susține panourile fotovoltaice”.

Compania susține că randamentul energetic este cu 40% mai mare decât în cazul utilizării panourilor solare, ceea ce compensează costurile de investiție mai mari ale soluției hibride.

Cu soluția noastră putem instala de două până la patru ori mai multe panouri fotovoltaice decât o instalație standard (module solare pe acoperiș)”, a spus Dubar. „Montăm aceste panouri la patru metri înălțime de suprafața acoperișului, astfel încât să putem acoperi orice structură tehnică deja instalată pe acoperiș”.

Pentru un sistem instalat pe un acoperiș de 1.000 mp, compania estimează un cost total între 300.000 și 500.000 euro. Prețul include costurile panourilor solare, turbinelor eoliene, structurii de oțel, cablajelor și studiilor de proiect realizate de Unéole.

Compania dezvoltă în prezent algoritmi pentru a determina numărul adecvat de turbine eoliene și panouri fotovoltaice pentru fiecare proiect. Anul trecut, a început să testeze sistemul pe un câmp din site-ul CD2e LumiWatt din Loos-en-Gohelle, Franța. Unéole se așteaptă să instaleze prima soluție hibridă până la sfârșitul anului 2023 în Franța și să se extindă în țările vecine începând cu anul 2024.

Sursa: https://uneole.fr/

Din aceeași categorie